Sken mozku, který ukazuje, že s klientovým mozkem není něco zcela v pořádku. Skutečně je to možné dokázat? Může to vůbec být použito jako důkaz? To jsou některé z otázek, na které se snažili odpovědět vědci na výročním zasedání Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS) v San Diegu.

"Žalobce obvykle zaujme stanovisko, že obraz mozku obžalovaného by neměl být přijat jako důkaz, protože technika pro rozpoznávání funkcí mozku ještě není dost dokonalá, obrázek je tedy irelevantní a mohl by porotu zmást," přiblížil profesor Hank Greely, jaký bude obvyklý přístup amerických soudů k tomuto „důkazu“.

Pokud se obhájci podaří dokázat, že je v klientově mozku skutečně nějaká abnormalita, která ho ovlivňuje, žalobce přijde s argumentem, že se vyskytuje i u lidí, kteří zločiny nepáchají. Takových je ale podle Greelyho hodně málo.

Technologie jdou vpřed

Technologie zobrazování magnetickou rezonancí se ale stále vyvíjí a vědcům umožňuje lépe a lépe nahlédnout do tajů mozku. Lékaři se dokáží podívat dovnitř hlavy, detailně zobrazit tvar mozku a dokonce poznají, jak která část mozku pracuje. Díky tomu určí, zda jsou na mozku nějaké abnormality.

„Neurologické důkazy se budou pravděpodobně používat jen jako doplňky dalších vyšetření chování podezřelého. Bude se to ale stávat čím dál častěji,“ upozornil Greely na fakt, že neurologie jako věda bude hrát stále silnější roli v soudních procesech.

Odahlíme pachatele dřív, než něco provede

Pokud by se podařilo sestavit seznam „zločinných abnormalit“ mozku, bylo by v budoucnu možné odhalit pachatele trestného činu dříve, než se ho dopustí. To je ale samozřejmě daleká a nejistá budoucnost, která významě připomíná sci-fi Minority Report.