Podle vědců tím muži zkoumají, jestli bude žena dostatečně schopná nakrmit jejich budoucí dítě. Málokterý muž však ví o prsou víc než jen to, že jsou na kojení. Jaká další tajemství skrývá ženský výstřih?

Průměrně váží půl kila

Jedno prso váží v průměru půl kilogramu. Oba prsy tedy tvoří zhruba 2 procenta z celkové hmotnosti průměrné ženy. V prsou je přitom obsaženo 8 až 10 procent tělesného tuku.

Levé je obvykle větší

Žádný člověk není dokonale souměrný. A ženská prsa jsou toho jasným důkazem. Ženy mají většinou levý prs větši než pravý. Odlišné bývají i velikosti dvorců a bradavek. Často jsou však rozdíly tak malé, že si jich člověk na první pohled nevšimne.

Léta přidávají tuk

Kolem dvacátého roku života mají ženy prsa složená z tuku, mléčných žláz a kolagenu. A především díky dvěma posledním složkám si prsa udržují svůj tvar. S přibývajícím věkem se však žlázy a kolagen zmenšují a přibývá tuku. Kvůli němu mají starší ženy povislá a měkká prsa.

Upoutají muže nejvíc

Podle průzkumu na Univerzitě Victoria v novozélandském Wellingtonu jsou prsa ve většině případů první věcí, kam při pohledu na neznámou ženu směřuje mužský zrak. Prsa jsou na pohled nejzajímavější částí ženského těla pro 47 procent mužů. Muži pohledem zkoumají schopnost ženy nakojit jejich budoucí dítě. Třetina z nich pak dává přednost pohledu na pas a boky a jen necelých 20 procent se při kontaktu s neznámou ženou zaměří okamžitě na obličej. Není se čemu divit, že jsou prsa hlavním lákadlem pro mužský zrak, když se podle jiných průzkumů může jejich sledováním prodloužit mužský život až o pět let.

Největší mají Britky

Podle průzkumu jednoho výrobce podprsenek mají Britky největší prsa v Evropě. Košíčky velikosti D (neboli čtyřky) a větší tam nosí 57 procent žen. V závěsu za nimi jsou pak Dánky s 50 procenty čtyřek a Holanďanky 36 procenty. Češky jsou v Evropě spolu s Belgičankami, Švédkami a Norkami průměr a zhruba polovina místních dívek a žen nosí nejčastěji podprsenku velikosti B. Nejmenší prsa pak mají Italky, které podprsenku velikosti B nosí v 68 procentech případů.

Rekordní dekolt je z Brazílie

Letos třicetiletá Brazilka Sheyla Hersey se loni zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako největší prsatice světa. Podle amerických meřítek má ňadra velikosti 38KKK, což odpovídá dvanáctkám. Ňadra Sheyly jsou samozřejmě umělá, k jejich výrobě bylo použito přes osm litrů silikonu. Sheyla přitom měří pouze 155 centimetrů a její výstřih vypadá velmi nepřirozeně.

Boj za odhalená ňadra

Ve Spojených státech existuje občanské sdružení GoTopless.org bojující za odhalená ženská prsa na veřejnosti. Překvapivě není složené z mužů, ale ze samých žen. Ty si přejí mít právo chodit beztrestně odhalené na veřejnosti, stejně jako to mohou dělat muži. Pokud někde členky občanského sdružení veřejné prostestují, tak to vždy stojí za to. Pokaždé totiž nosí transparenty nahoře bez.