Plastičtí chirurgové sice můžou trochu pomoci, ale o skutečném prodloužení nemůže být řeč a stejně bezradný je i farmaceutický průmysl. Velikost penisu představuje odjakživa zdroj nejistoty mnoha mužů. Myšlenka, že penis je ústředním orgánem mužské identity, a víra, že větší = lepší, přetrvává z mytického období až do moderní doby. Penis byl odjakživa považovaný nejen za nástroj k vyměšování a oplodnění partnerky, ale také za symbol síly, odvahy, intelektu a dominance.

Jaký je v normě?

Jako normální se uvádí délka neztopořeného penisu 7,6 až 13 cm, při erekci 12,7 až 17,7 a obvod 11,3 až 13 cm. Tyto délky ale nemusí být pravidlem.

Mikropenis je poměrně vzácná porucha, kdy jde o objektivně malý penis, který může dělat problémy při pohlavním styku. V klidovém stavu bývá kratší než 4 cm a při erekci menší než 7 cm. Pro močení a oplodnění ženy jsou však i tyto rozměry dostatečné a standardní rozměry naopak zbytečně nadměrné. Průměrná délka pochvy zpravidla nepřesahuje 9 centimetrů a nejvíc nervových zakončení má 4 centimetry od poševního vchodu. Žen, které potřebují ke svému uspokojení velký pohlavní úd, je zanedbatelné množství.

Nemoc mužských převlékáren

Zajímavé přitom je, že velikost penisu v klidovém stavu muže s tímto psychologickým problémem zajímá obyčejně mnohem více než velikost při erekci. Představuje totiž zdroj jejich pocitu méněcennosti v šatnách, saunách a na nudistických plážích. Proto se také někdy tomuto syndromu celkem správně říká nemoc mužských převlékáren.

Snad to způsobuje úhel pohledu, kdy se muž na vlastní úd dívá shora a opticky se mu zdá menší, zatím co u cizích mužů, např. v sauně, vidí jejich penisy v přímém pohledu a zdají se mu větší. Dalším nepříznivým efektem je ochlupení, které část údu skrývá, a pivní břicho, které při pohledu shora skryje penis.

Nejste spokojení? Šance máte mizivé!

Jaké máte tedy možnosti, nejste-li se svou délkou spokojení? Upřímně řečeno, není to velká sláva. „Na prodloužení penisu nemá současná medicína žádný lék,“ konstatuje Jiří Poněšický, urolog a sexuolog z pražské Nemocnice Na Homolce. „Tradičním prostředkem jsou například zátěže a závěsy na penis – to je velmi stará technika, ale kdyby skutečně fungovala, asi by mnozí chudáci neplatili tisíce dolarů za bolestivé operace, po kterých často zůstávají zjizvení, poškození a impotentní. Různé další posilovače cév a bylinné prostředky – to jsou vyložené nesmysly,“ tvrdí Jiří Poněšický.

Plastická chirurgie bohužel také nenabízí celkem žádné řešení. „Výsledky známých procedur jsou neuspokojivé, s vysokým rizikem komplikací a žádnou proto není možné přímo doporučovat,“ říká Jiří Poněšický.

Kolik stojí delší penis?

Pokud se vám podaří přesvědčit k zákroku některého z českých lékařů, přijde vás operace celkem lacino, na cca 50 000 Kč. V Německu je to už v přepočtu okolo 190 000 Kč a v Itálii dokonce 150 000 až 300 000 Kč. Budou to ale dobře vložené nebo vyhozené peníze?

Chirurgický zákrok – nebezpečný a k ničemu

V loňském vydání jednoho z nejprestižnějších urologických časopisů European Urology vyšel souhrnný přehled hodnotící takové zákroky. Žádného muže toužícího po delším penisu asi nepotěší. Údaje ze soukromých klinik vykazují „úspěšnost“ prodloužení penisu maximálně o 1 až 2 cm a zvětšení obvodu do 2,5 cm. Pacient však obvykle očekává prodloužení o 5 až 6 cm a s výsledkem je proto, i když nedojde ke komplikacím, téměř vždy nespokojený.