Šíitská politická a militantní teroristická organizace vydávající se za svůdnou Reut Zuckerman si založila falešný účet na facebooku asi před rokem. Profilová fotka krásné mladé dívky ležící na gauči, nalákala podle izraelského zpravodajského portálu mySay.co.il, celou jednu elitní jednotku armády židovského státu.

Čím asi vojáci přemýšleli?

Slečna Zuckerman údajně hledala přítele a sexuchtiví důvěřivci z armády to spolkli i s navijákem. Postupně si u nich získala důvěru a  dostávala z nich důvěrné informace o činnosti jednotky. Vojáci se domnívali, že také slouží v některé z izraelských jednotek a zásobovali ji jmény vojáků, podrobným popisem rozmístění svých opěrných bodů, dokonce i tajnými kódy.

Vysoký počet vojáků elitních jednotek na seznamu přátel Reut Zuckerman začal být podezřelý některým jejím obětem až po roce. V lednu začalo vyšetřování a podezření, že kráska není tou, za kterou se vydává bylo natolik silné, že ji provozovatelé facebooku vymazali. Vojáci nejspíš sedli na lep libanonské Boží straně.

Obrovská ostuda izraelské armády

Pokud se podezření potvrdí, bude to pro izraelskou armádu zatím snad největší trapas v její historii. Naopak Hizballáh se může plácat po ramenou, že jednou polonahou fotkou dívky na gauči rozložili drsné chlapy elitních jednotek.

Izraelská tajná služba Šin Bet přitom několikrát varovala před špiony na internetu a speciáně na sociálních sítích jako je facebook. Kvůli opakovanému porušování bezpečnosti, vznikla v Izraeli „facebooková jednotka“, která nad dodržováním pravidel utajení dohlíží.