Vojenské mise v zahraničí jsou časté politické téma. Prodloužit vojákům pobyt ve válečné zóně ano, či ne? Kdo jsou ti z pohledu většinové veřejnosti anonymní lidé, vojáci, kteří riskují své životy?

Právě tato otázka se pro fotografa Herberta Slavíka stala výzvou, prvotním impulzem, z nějž nakonec vznikla celá kniha fotografií a příběhů a portrétů s názvem Afghánistán. „Nápad vznikl během našeho předsednictví Evropské unii, kdy jsem pracoval na projektu Faces – Tváře. Poprvé jsem odjel do Afghánistánu na jaře 2009. Od té doby jsem se tam několikrát vrátil. U nás se bohužel o zahraničních vojenských misích moc neví,“ poukázal na smutný fakt Slavík.

Český generál je ve Francii národním hrdinou

Kniha, na které se Slavíkem pracoval také Eduard Stehlík a Barbora Potůčková, má díky silným příběhům a fotografiím ambici tento tuzemský nezájem změnit.

„Je tam třeba příběh jednoho dnes už generála, který zachránil padesát francouzských vojáků. Ve Francii je považován téměř za národního hrdinu. Tady o něm ale nikdo ani neví,“ popisuje Slavík. Při příležitosti uvedení knihy uspořádal Slavík také výstavu fotografií, nejen v knize použitých. Snímky z afghánské mise budou k vidění před obchodním centrem Palladium na pražském Náměstí Republiky.

Fotogalerie
15 fotografií

Teroristi můžou číhat všude

Jako civilista neměl Herbert Slavík přístup do všech míst. Proto některé fotografie pro Slavíka pořídili vojáci sami. Jaký je to pocit být uprostřed válečné zóny? „Nebezpečí tam může číhat kdekoli. Strach vnímáte podvědomě. Nutnou výbavou je neprůstřelná vesta a helma,“ popisuje své pocity z pobytu v Afghánistánu Slavík. „Člověk nikdy neví. Armádní kolony jsou častým terčem útoků povstalců,“ dodal Slavík a nechal se slyšet, že se do Afghánistánu určitě v budoucnu opět vypraví.

„Ta země mě jako fotografa přitahuje. Je svým způsobem krásná a zajímavá. Nejsem válečný fotograf. Nikdy jsem nechtěl fotit hrůzy. Jsem příznivcem estetizace skutečnosti,“ uzavřel Slavík.

Putovní výstava, která byla zahájena v Olomouci už během květnových oslav 65. výročí konce II. světové války, bude v Praze k vidění od úterý 25. května. Během slavnostního uvedení vystoupí řada hostů. Mezi nimi také zpěvák Daniel Landa, jehož plánované vystoupení na základně v afghánském Lógaru bylo zrušeno kvůli vyhlášení stavu ohrožení.