Tohle jsou oni. Desítka mužů, jejich pohádkové bohatství vzbuzuje závist i obdiv. Blesk.cz vám představuje jejich příběhy. Jejich fotografie najdete v galerii.

Deset českých miliardářů

652937:gallery:true:true1. PETR KELLNER (46)

MAJETEK: 60 – 75 MILIARD Kč

Původně produkční z Barrandova se dostal mezi nejbohatší lidi světa díky podnikání, které začal v roce 1990. Prodával kopírky. Se dvěma dalšími společníky pak založil společnost, se kterou se zapojili do první vlny kuponové privatizace. Jeho současná investiční skupina PPF vlastní například Českou pojišťovnu nebo 29 procent Energetického a průmyslového holdingu.

453734:gallery:true:true

2. ANDREJ BABIŠ (56)

MAJETEK: 40 – 50 MILIARD Kč

Nejpodivínštější podnikatel, který prý při zaznamenávání termínů vytahuje z tašky obyčejný stolní kalendář. Pochází z Bratislavy a už za socialismu v době, kdy skoro nikdo nikam nejezdil, byl na misi v Maroku. Působil v podniku zahraničního obchodu Pertimexu, jehož pobočky po revoluci zakládal i v Čechách a ty se pak staly základem jeho současného Agrofertu.

189182:gallery:true:true3. PAVEL TYKAČ (46)

MAJETEK: 28 – 30 MILIARD KČ

Patří mu jedno z nejkontroverznějších jmen, spojené s firmou Motoinvest. Byl dokonce stíhán kvůli tunelu, kterým zmizelo z CS fondů 1,23 miliardy korun. Stíhání bylo nakonec zastaveno. Skupoval dluhy a vydělával na tom, na akciích ČEZ získal deset miliard korun. Pohybuje se v energetice, všude tam, kde se dá něco vydělat. Vystupuje rád anonymně.

 

Zdeněk Bakala
Autor: Jan Šibík
4. ZDENĚK BAKALA (49)

MAJETEK: 15 MILIARD KČ

V roce 1980 emigroval do USA údajně s padesáti dolary v kapse. Živil se tam i mytím nádobí. Zároveň ale usilovně studoval na Berkeley, což mu pak vyneslo zaměstnání u banky Credit Suisse First Boston, jejíž pobočku po návratu do Česka po roce 1990 řídil. Přes poradenství ve financích se dostal i k nákupu podniků v oblasti těžebních společností.

649266:gallery:true:true5. MAREK DOSPIVA (41)

MAJETEK: 13 – 16 MILIARD KČ

Rodák z Kutné Hory studoval v Moskvě a Číně a jeho první velké peníze pocházely z dovozu čínského textilu. Vstoupil do skupiny Penta, kde je mezi pěti spolumajiteli jediný Čech. Kupodivu už patnáct let drží všichni při sobě a mají přátelské vztahy. Dospiva tam má na starosti služby, letectví a maloobchod. Před pěti lety se oženil s modelkou Eliškou Felixovou.

Fotogalerie
1 fotografie

655096:gallery:true:true6. JAROSLAV HAŠČÁK (41)

MAJETEK: 13 – 16 MILIARD KČ

Také on začínal s dovozem čínského textilu. Dnes ovládá třetinu Penty. Prý typický workoholik, který tráví v práci nejméně deset hodin denně. V Pentě má na starosti zdravotnictví a energetiku. Ovládá třetinu skupiny. Nejraději lyžuje a věnuje se myslivosti. Když se před čtyřmi lety oženil s dlouholetou přítelkyní, sliboval, že poleví v pracovitosti.

655097:gallery:true:true7. RADOVAN VÍTEK (39)

MAJETEK: 12 – 15 MILIARD KČ

Veřejnost se o něm dozvěděla kvůli bouřlivému rozvodu s manželkou Evou. Přestože veškerý svůj majetek převedl na matku, musí nyní platit výživné na dceru kolem 80 000 Kč měsíčně. Původně prý v Itálii pekl pizzu, a když se vrátil, skupoval akcie privatizačních fondů.

189187:gallery:true:true8. KAREL KOMÁREK (41)

MAJETEK: 10 – 15 MILIARD KČ

Rodinný podnik se letos po téměř dvaceti letech rozpadl. Ve skupině KKCG si rozdělili majetek otec a syn Karlové Komárkové, dcera Jitka a strýc František. Karlovi mladšímu zbyla ropná a plynárenská část. Jeho otci prý mimo jiné vadilo, jak se jeho syn chlubí svým bohatstvím.

 

655100:gallery:true:true9. JAN SVĚTLÍK (52)

MAJETEK: 10 – 12 MILIARD KČ

I on začínal odspodu. Ve Vítkovicích pracoval jako kovář-lisař. Po revoluci ale postavil závod Lahvárna na nohy tak, že ovládal čtvrtinu evropského trhu. Nyní má tři čtvrtiny akcií skupiny Vítkovice Machinery Group s osmi tisíci zaměstnanci. Proslul jako ostravský mecenáš.

 

655099:gallery:true:true10. MARIO HOFFMANN (42)

MAJETEK: 9 – 10 MILIARD KČ

Bývalý mistr Československa v kanoistice po změně režimu odjel do USA pracovat jako krupiér. Za vydělané peníze skupoval na Slovensku kuponové knížky. Se svou investiční a developerskou skupinou Istrokapitál ovládá slovenské dění. Jeho opancéřované auto si od něj půjčila i Madonna.