Dokonalý vánoční dárek lze jen velmi obtížně identifikovat a závisí to na mnoha faktorech. Seznam níže vás nepovede ke skvělému dárku, ale může vám pomoci v tom, čemu se vyhnout.

1. Cokoli, co souvisí s hubnutím, je špatný vánoční dárek

Předpokládám, že vás to nepřekvapuje. Předplatné do fitka, knihy o hubnutí a posilovací nářadí, to jsou rozhodně dárky, které ženě nekupovat. I kdyby byly vaše záměry sebeupřímnější a manželka se několikrát zmínila, že by měla trochu shodit… Tudy prostě ne. Když jí koupíte dárek týkající se hubnutí, jako byste řekl, že ho potřebuje.

2. Cokoli, co je na elektřinu

Úplně nový špičkový toustovač se vám může zdát neškodný, ale když vám ho onoho vánočního večera hodí na hlavu, najednou vám dojde, jak nebezpečný může být. Možná si říkáte: „Pořád si stěžovala, že by potřebovala novou mikrovlnku, tak tady jednu má.“ Inu, chyba lávky a pokud ji opravdu chce, tak ne pod stromeček.

„Ale nový vysavač udělá její život jednodušší,“ říkáte si. Ne. Ve skutečnosti to budete vy, kdo bude vysávat a tím jí uděláte život jednodušší. Vysavač pod stromečkem? To je jako byste z ní dělal doživotní služku. Vlastně tohle není špatný nápad. Kupte jí pod stromeček služku.

3. Oblečení je riskantní dárek

Jestli jste už někdy koupil své ženě pod stromeček oblečení, gratulujeme, buď jste velmi statečný, nebo velmi hloupý. Takže už to nikdy nedělejte. Za prvé – většina žen je dost citlivá, co se týče jejích šatů. Není to jen o tom, jak ten svetr vypadá, jaký má vzor. Je to také o značce, stylu, střihu, o spoustě věcech, které nechápete.

Největším rizikem při koupi oblečení na Vánoce je špatná velikost. Když jí koupíte něco, co je jí malé, dáváte jí tím zprávu, že je moc velká. Když koupíte něco, co je jí velké, říkáte, že vypadá větší, než opravdu je. Dobré jsou šperky, mají stejnou velikost pro všechny a dají se pak snadno prodat.

4. Lístky do kina nebo pozvání na večeři

Jestli máte děti a hektický způsob života, tak vás možná napadá, že večer ve dvou by mohl být skvělý dárek pro vaši ženu. Ve skutečnosti tím ženě naznačujete, že byste jí rád pozval na rande, ale zneužíváte Vánoc k tomu, abyste ušetřil za dárek. Večeře a lístky do kina je dárek velmi neosobní a ukazuje na nedostatek snahy a fantazie.

5. Dárky související s autem nebo počítačem

Možná, že má vaše žena rána auto, nebo je fanda do kutilství, ve většině případů ale takové vánoční dárky nefungují.  Není vyloučeno, že vaše žena skutečně potřebuje externí hard disk, ale nadávejte jí ho prosím pod stromeček. Dárky, které mají něco společného s autem nebo počítačem patří do oblasti „nezbytné“, spíše než do kategorie „vánoční“.

Z tohoto pravidla jsou však výjimky. Nový laptop nebo iPod s monogramem spadají do kategorie „přání“, spíše než do „potřebné“. Jestli máte za lubem koupit své ženě k Vánocům nové auto, jděte to toho. Nové auto je určitě výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Jen jí prosím příští Vánoce nedávejte pod stromeček nové pneumatiky.

Dofáme, že naše rady vám pomohou vyhnout se katastrofickým scénářům Vánoc. Výše uvedené dary jsou též nevhodné u příležitosti výročí, narozenin a svatého Valentýna.