Nový objev přinášejí exkluzivně Staroměstské noviny ve svém aktuálním vydání. Rekontrukce sebevraždy geniálního spisovatele vznikla na základě výpovědí pamětníků a dochovaných dokumentů.

Zachránce

Postavy kymácející se nad roubením mostu si všiml švec Josef Rousek, který
bydlel v domě Na Kampě 9 (ten slavný s balkónkem). Exkluzivní snímek Josefa Rouska (z archivu pana Romana Vopičky) najdete v galerii. Rousek vyběhl na most a společně s divadelním vlásenkářem Eduardem Bräuerem Haška přemluvil, aby si to s tou sebevraždou rozmyslel.

Staroměstské noviny dále uvádějí, že policejní hlídka Haška, který prý blábolil (v protokolu se uvádí: silná neuróza), odvezla do ústavu pro choromyslné. Tam strávil Jaroslav Hašek očistný, uklidňující týden. První povídku, kde se objevil Švejk, napsal Hašek až v květnu 1911 (jmenovala se Pitomec u Kumpanie).

Zoufalství

V době pokusu o sebevraždu bylo Haškovi 28 let. Před půl rokem dostal padáka z časopisu Svět zvířat, protože si vymýšlel zvířata (velryba tresčí). Je necelý rok ženatý s dcerou štukatéra Jarmilou a už ví, že skrz domácí krb cesta nevede.

Vzali se po čtyřech letech dne 24. května 1910. Před svatbou Hašek musel
na přání Jarmiliných rodičů vstoupit do katolické církve, slíbit, že přestane pít a najít si „normální“ práci. Tak začal „normálně“ obchodovat se psy.

Haškův zachránce Josef Rousek byl švec a majitel půjčovny loděk z domu Na Kampě č. 9. Oknem neustále pozoroval řeku. Až do své smrti v roce 1942 zachránil pan Josef Rousek před utopením asi 200 lidí. Měl čtyři děti, byl šťastně dvakrát ženatý.

Celý článek najdete ve Staroměstských novinách KLIKNI SEM.

Fotogalerie
4 fotografie

Staromětské novin logo
Autor: hop