Do soudní síně přišli aktivistu podpořit dva senátoři: Jiří Čunek (KDÚ/ČSL) a Jaroslav Zvěřina (ODS). Již dříve panu Fialovi vyjádřili podporu senátor Petr Pithart, zpěvačka Marta Kubišová, biskup Jan Klas, kněz Jan Zeno Dus, skladatel Petr Hannig, a další.

Přelíčení v budově soudu Na Míčánkách bylo nakonec odročeno na polovinu července. V tu dobu by byl ing, Jiří Fiala, předseda organizace K213, bez jídla už více než 70 dní.

Feministky

Hladovka pana Fialy je dávána do souvislosti s blížícím se schvalování novely zákona o rodině, když má v parlamentu každým dnem proběhnout tzv. druhé čtení.

Novela by znamenala výrazné posílení institutu střídavé péče. Proti jejímu znění drsně brojí feministická lobby, pro jejíž advokátky by znamenalo zjednodušení zákona a zrychlení soudních sporů výrazné snížení příjmu.

Miliarda

Projednávání klíčové novely Zákona o rodině, podle níž by soud vycházel ze střídavé péče jako z tzv. "bodu nula", probíhá na periferii zájmu českých médií, přestože jde o jeden z nejdůležitějších zákonů posledních let.

Autorem Novely zákona je poslanec Staněk (ODS). Jejím uvedením do praxe by stát ušetřil přibližně miliardu korun ročně a byla by posílena práva dětí na oba rodiče.

60 dní

Podle odborníků vydrží člověk bez jídla jen stěží déle než 60 dní. Je otázkou, v jakém zdravotním stavu by pan Fiala byl, pokud by vydržel hladovět až do dalšího soudního stání, tedy 70 dní.

Před soudem využil aktivista Fiala dokladoval všechna pochybení, kterých se podle něj měla v jeho případu dopustit policie, státní zástupkyně, soudce a předcházející soudkyně.

Boj

Pan Fiala byl zatčen v souvislosti s potyčkou s justiční stráží po soudu s psycholožkou Uváčikovou, která byla obviněna z podvodů při zpracování lékařské zprávy.

Své zatčení pan Fiala nepovažuje za zákonné. Skutečným důvodem je podle něj to, že ho česká justice považuje za "nepohodlného".

Poslední protestní hladovka u nás proběhla proti umístění amerického radaru na našem území. Nebyl však při ní bezprostředně ohrožen lidský život, protože probíhala řetězově.

V 90. letech proslul protestní hladovkou aktivista Miloslav Mareček. Nejedl neuvěřitených 90 dní, ale už si skoro nikdo nepmatuje, proti čemu vlastně protestoval. Bývá proto považován spíše za jogína.