Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norský vrah Breivik byl maminčin mazánek

Autor: Ondřej Höppner - 
26. července 2011
12:16

Většinu života strávil Anders Breivik (32), který zabil během jediného dne 76 lidí, se svou matkou, zahrnován její péčí. Spolu s nimi žila v bytě v Oslo také jeho nevlastní sestra. Spolužáci si z něj kvůli tomu dělali legraci.

„Nesouhlasím s matčinou super-liberální, matriarchální výchovou. Naprostý nedostatek disciplíny přispěl k tomu, že si mě do jisté míry poženštila,“ napsal Bervik o své matce Wenche Behringové do deníku. Matku, která se živila jako zdravotní sestra, označil za umírněnou feministku.

Matka

Podle výpovědí spolužáků Breivik nikdy neměl přítelkyni a také proto si z něj často utahovali. Nevlastního otce, majora norské armády, popsal jako „sexuální bestii“.

Po rozchodu s Breivikovou matkou se jeho nevlastní otec přestěhoval Thajska, kde si podle Breivika "užíval důchodu s místními prostitukami".

Breivik svou starší nevlastní sestru Elisabeth puritánsky kritizoval, že střídá sexuální partnery.

Do svého deníku si ale krátce před masakrem napsal, že si před svou misí najme luxusní prostitutku. Není známo, zda to opravdu udělal.

Otec

Vztah k otci, který s ním přerušil styky, když bylo Breivikovi 15, byl velmi komplikovaný a místy až nenávistný. Anders Breivik se o otci často zmiňoval ve svém 1500 stránkovém manifestu.

Jeho rodiče, Jen Breivik (nyní 70) a Wenche Behringová, se seznámili v roce 1978 v Londýně. Diplomat Jen Breivik měl v tu dobu už tři děti z předchozího vztahu, který opustil po seznámení s budoucí Andersovou matkou.

Soud

V Londýně žili jako rodina pouhý rok. Pak se Wenche Beringhová i s malým Andersen rozhodla odstěhovat zpátky do Osla. Andersův otec, který si po rozvodu našel novou ženu, usiloval o svěření Anderse do péče v náročném soudním sporu, ale neuspěl.

Andersova matka Welche Behringová po rozvodu a ostěhování do Norska používala své jméno, ale malému Andersovi kromě příjmení Behring nechala i příjmení po otci (celé vrahovo jméno je Anders Behring Breivik).

Nová žena Andersova otce je také často zmiňovaná v denících budoucího vraha, který zabíjel muslimům, kteří údajně okupují Evropu. Pracovala na imigračním úřadě. Anders Breivik ji popsal jako „inteligentí, ale zrádkyni“. Kdyby ji templáři chtěli popravit, nebránil bych jim v tom, zapsal si.

Útěk

Konec vztahu s otcem byl podle Breivika důsledkem jeho „grafitového období“ mezi 13 a 15 rokem."Otec nemohl snést, co dělám," napsal si později Anders, který se v tu dobu potloukal po Oslu a stříkal sprejem na zdi svoje jméno ozdobným způsobem.

Po odcizení se s otcem a jeho odmítnutí na jejich znovuobnovení (otec se prý necítil mentálně připraven) se začaly jeho názory radikalizovat.

Zlom ve vztahu s matkou nastal před dvěma lety, když bylo Andersovi 30. Tehdy se jeho nevlastní sestra Elizabeth odstěhovala do Kalifornie. Krátce poté se Anders od matky odešel a uchýlil se do chatky nedaleko Osla, kde vyráběl výbušniny a psal manifest.

evolucius ( 27. července 2011 05:26 )

Martino nezlob...

evolucius ( 27. července 2011 03:31 )

pesanglicky tedy Martino alias myšulindo...nezlob zase,nebo ti zavolám...detektiv

evolucius ( 26. července 2011 14:26 )

Samá žlutá hlava...taky nic moc...měli by se trochu naředit jihem,vypadají degenerovaně tihle norci...

majkl ( 26. července 2011 14:20 )

Zabít je všechny hlavně vrahomatku a vrahotaty. Toho borca bych nachal zaživa vykostit.

kacota ( 26. července 2011 12:50 )

Maminčin mazánek - to je hrozná predstava nielen u norskeho vraha ...

Zobrazit celou diskusi