"Najít ty dvě lodě je úžasné. Rakev je tu někde taky. Najdeme ji za pár dní," říká Pat Croce, šéf amerického týmu hledačů pokladů, pátrajících ve vodách u panamského přístavu Portobello.

Informaci přinesl jako první britský deník The Daily Telegraph.

Nález je z romantické doby, o které pojednává série filmových trháků o pirátech z Karibiku s Johnym Deppem v hlavní roli.

Pirát Francis Drake, považovaný za nejkrutějšího kapitána všech dob, zemřel v roce 1596 na úplavici. Bylo mu 55 let. Jeho tělo spustili do moře v olověné rakvi.

Hledači pokladů se odvolávají na deník Thomase Maynarda, který plul na jedné z Drakeových lodí. Podle deníku se rakev nachází na mořském dně v okruhu pěti mil od místa nálezu.

Oba škunery (jménem Elizabeth a Delight) zapálili a potopili samotní Angličané. Byly tehdy poškozeny v bitvě o přístav Las Palmas a nechopny další plavby. Hledaši objevili v útrobách vraků keramiku, pocházející z doby, kdy Drake zemřel.

Pro Angličany je Drake sice pirát (jako pro zbytek světa), ale především také národní hrdina. V roce 1588 pomohl rozprášit španělské loďstvo, které se chystalo napadnout Anglii. Královna Alžběta (Elizabeth), označila Drakea za "svého piráta".

Drake byl druhým člověkem na světě, který obepul zeměkouli. Tím prvním byl James Cook. Z piráta do dotáhl na admirála a královna ho povýšila do rytířského stavu.

O průběhu pátrání po pirátově rakvi budeme dále informovat.

1060763:gallery:true:true