Zatím neznámý muž vzplanul zřejmě při čekání na vlak. Podle svědků lelkoval na peróně před hudebním obchodem a ani nekouřil, ani jinak nemanipuloval s ohněm. Najednou se vznítil, prý bez zjevné příčiny.

"Když jsem viděl, co se děje, přiskočil jsem k němu a začal ho hasit kabátem," řekl jeden ze svědků švédskému deníku Göteborgs-Posten.

Muž incident přežil ale má vážné popáleniny. Policie čeká, až jeho zdravotní stav umožní výslech. To však může trvat až několik týdnů.

V historii je známo mnoho případů, kdy se člověk bez zjevné příčiny samovznítil. Často plameny zachvátily jen jednu osobu a okolí zůstalo netknuté. Stávaly se i případy, kdy dotyčnému například shořely jen ruce, ale ostatní části těla nebo šaty vyvázly nezasaženy.

Zatím není známo, zda byl hořící muž z Göteborgu příslušníkem nějaké sekty vyznávající ďábla.

Potvrzeno

Staré české kroniky také obsahují popisy několika příběhů samovznícení. Zmiňují se například o případu ze 17. století, kdy v Praze takto uhořel jakýsi bednář. O století později se totéž stalo koňskému handlíři u Jihlavy.

V září tohoto roku se stal první zaznamenaný případ, kdy bylo samovznícení potvrzeno lékařsky. Ve měste Galway  ve svém domě uhořel muž (67). Plameny poškodily pouze podlahu a strop nad mužem, zbytek domu byl pouze zamořený kouřem.