Ernst Hess (1890-1983) byl soudce v Düsseldorfu. S Hitlera poznal během první světové války. Jednu dobu byl velitelem jeho roty. Podle historičky Susanne Massové zůstal Hess do roku 1941 prakticky nedotčený nacistickou protižidovskou politikou. A to díky listu, který jménem Adolfa Hitlera napsal hlavní konstruktér konečného řešení židovské otázky Heinrich Himmler.

List ze srpna 1940, který historička objevila vloni, upozorňoval na to, že Hess „by měl být v každém případě na přání vůdce ponechán v klidu.“

Dosud byl známý jen jeden případ, když se Hitler zastal Žida. Vůdce Třetí říše vzal pod svou ochranu lékaře jeho matky Eduarda Bocha až do roku 1940, kdy emigroval.

Hess ve 30. letech kvůli svému židovskému původu přišel o pozici soudce a odstěhoval se do Jižního Tyrolska. Přes společného vojenského kamaráda Fritze Wiedemanna obrátil na Hitlera. Žádal, aby nebyl označován za Žida. To ale Hitler odmítl, přesto Hessovi zařídil pas, z kterého vypadlo pro Židy povinné prostřední jméno Israel. Díky tomu nebyl Hessův původ poznat.

Po dohodě Hitlera s Mussolinim se museli Němci z Jižního Tyrolska vrátit zpět do Německa. Proto se Hess usadil v bavorské obci Unterwössen. V roce 1941 mu bylo oznámeno, že už není pod vůdcovou ochranou a zbytek války strávil jako nuceně nasazeny v koncentračním táboře Milbertshofen u Mnichova. Před deportací ho podle historičky zachránil manželský svazek se ženou nežidovského původu.

Fotogalerie
5 fotografií