Alois Brunner organizoval masovou deportaci židů do vyhlazovacích táborů
Autor: Profimedia.cz
Alois Brunner (100) organizoval masovou deportaci Židů do vyhlazovacích táborů

Asistent Adolfa Eichmanna, autora konečného řešení židovské otázky

Po válce uprchl do Sýrie. Letos by mu bylo mu už 100 let a pravděpodobnost, že je asistent Adolfa Eichmanna už po smrti, se dle centra Simona Wiesenthala stále zvyšuje. Je zodpovědný za deportaci více než 130 tisíc Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Svých činů nikdy nelitoval. "Izrael mě nikdy nedostane. Židé si zasluhovali zemřít. Byly to odpadky. Jsem se svým životem spokojen. Kdybych mohl, udělal bych to znovu. Jediné, co mě pobuřuje, je, že v Evropě ještě žijí Židé," řekl v rozhovoru pro časopis Bunte.

Aribert Heim známý jako doktor Smrt.
Autor: Profimedia.cz
Aribert Heim (98): Doktor Smrt experimentoval na Židech

Lékař v koncentračním táboře Mauthausen

Podílel na zabíjení vězňů v Mauthausenu. Vězni podstupovali různé druhy injekcí, které byly zaváděny například přímo do srdce, prováděl operace bez anestetik... Letos by mu bylo 98 let. Před třemi lety se objevila nepotvrzená zpráva, že v roce 1992 zemřel v Káhiře. Podle jiných informací dožívá v Patagonii. Na jeho hlavu je vypsaná odměna 485 tisíc dolarů.

László Csatáry měl na opasku vždy nachystaný bič. Za ním stojí Heinrich Himmler
Autor: Profimedia.cz
László Csatáry poslal na smrt 15 700 Židů

Velitel maďarské policie

Csatáry byl bývalý velitel maďarské policie v košickém ghettu, jímž prošlo 15.700 Židů. Někteří byli zavražděni tam, většina byla deportována do Osvětimi. V bývalém Československu dostal Csatáry v roce 1948 za válečné zločiny trest smrti. Ve středu byl dopaden v Maďarsku.

1343789:gallery:true:trueGerhard Sommer zmasakroval 560 civilistů

Podporučík 16. divize SS

Roku 2005 byl v nepřítomnosti odsouzen k doživotí za masakr 560 italských civilistů spáchaný v roce 1944 v toskánské vesnici Sant'Anna di Stazzema. Roku 2002 byl vyšetřován v Německu, ale nebylo proti němu vzneseno žádné obvinění.

Vladimir Katriuk pod ochranou Kanady nikým nerušen chová včely

Člen ukrajinského pluku

Je obviněn z účasti na krutostech spáchaných na civilistech v letech 1942 až 1944 v Bělorusku. Po válce pobýval ve Francii, pak emigroval do Kanady. V roce 1999 mu tamní soud občanství odňal, protože shledal, že Katriuk lhal, když o něj žádal. Kanadský soud později ale neshledal důkazy o Katriukově účasti na válečných zločinech a v roce 2007 vláda rozhodla, že mu občanství odňato nebude. Katriuk žije v Québeku, kde se zabývá chovem včel.

Károly Zentai pozůstalým zavražděných Židů se směje z Austrálie

Zentai se narodil v Maďarsku jako Károly Steiner. Je viněn z vraždění Židů v Budapešti v roce 1944. Po válce uprchl do Austrálie a získal její občanství. Maďarsko v roce 2005 požádalo o jeho vydání, ale zatím bez úspěchu.

1343790:gallery:true:trueSören Kam: Nacistického vraha před spravedlností chrání Německo

Člen obrněné divize Viking

Sören Kam se narodil v Dánsku, někdejší člen obrněné divize SS Viking. Obviněn z únosu dánského novináře Carla Henrika Clemmensena v roce 1943. Byl zavražděn osmi kulkami vypálenými z několika zbraní a jeho tělo bylo nalezeno severně od Kodaně. Kam se uchýlil do Německa a v roce 1956 tam získal občanství. Dánsko o jeho vydání požádalo bez úspěchu dvakrát. Německý soud smrt Clemmensena kvalifikuje nikoli jako vraždu, ale jako zabití, takže se na čin vztahuje promlčení.