Podle oficiální verze spáchal někdejší Hitlerův zástupce sebevraždu. Údajně se oběsil na šňůře od prodlužovačky. Okolnosti smrti třiadevadesátiletého vězně jsou však dodnes předmětem dohadů a spekulací.

Podle nejrozšířenější konspirační teorie si Hess na život nesáhl dobrovolně. Stoupenci této verze jsou přesvědčeni, že Hess dávno nebyl v takové fyzické kondici, aby dokázal spáchat sebevraždu způsobem popsaným ve vyšetřovacím spisu. Hesse údajně zavraždili Briti, aby zabránili jeho propuštění.

Další verze říká, že ve vězení nezemřel Hess, ale jeho dvojník, kterého Britům podstrčili Němci už v květnu 1941.  

Kdo byl Rudolf Hess

V roce 1920 patřil Rudolf Hess k zakládajícím členům Hitlerovy NSDAP. V listopadu 1923 po neúspěšném pivním puči ho spolu s Hitlerem zavřeli. Ve vězení mu budoucí vůdce nadiktoval nacistickou bibli, knihu Mein Kampf.

Blízký vztah pokračoval i po propuštění. Hess se začal dostávat do stínu ostatních Hitlerových spolupracovníků až po vypuknutí druhé světové války.

10. května 1941 tehdy druhý Hitlerův nástupce, odletěl stíhačkou do Skotska. Při misi podniknuté na vlastní pěst se Hess chtěl spojit s Winstonem Churchillem a vyjednat mír.

Co Hitlerova nástupce motivovalo k této výpravě není jasné. Jedni o něm mluví jako o neurotikovi, který se za každou cenu chtěl zavděčit Vůdci. Druzí si myslí, že ho vyjednat mír poslal sám Hitler a vzdal se ho až v okamžiku, kdy neuspěl. Podle jedné z verzí sedl na lep britské tajné službě.

Ať tak, či jinak Rudolfa Hesse Zatkli okamžitě po seskoku u Glasgow a až do konce války ho drželi jako válečného zločince. V Norimberském procesu byl jako válečný zločinec odsouzen na doživotí.

Fotogalerie
4 fotografie