Pouze hrstka členů sovětské posádky věděla, že jejich ponorka nese jaderné střely. Vasili Arkhipov byl jedním z nich. „Tenkrát tomu říkali ‚speciální zbraň‘ ne jaderné torpédo,“ vzpomíná navigátor ponorky B-59 Viktor Mikhailov v dokumentárním pořadu na Channel 5.

Peklo pod hladinou

Na tajné plavně ke Kubě se musela ponorka nouzově ponořit. Aby ji neobjevila americká špionážní letadla ani lodě v Karibiku, skrývala se celý týden. Podmínky na palubě byly nelidské. 60°C, sklenička vody na den. Nad hlavami Sovětům kroužily americké lodě, které čekaly, až se vynoří. Američané netušili, že ponorky nesou zbraně, které by bez problému zničily celou jejich flotilu.

„Věděli jsem, že se jim tam dole špatně dýchá, že tam mají vedro jako v pekle, jsou tam namačkaní a dlouhodobě pod obrovským stresem. Lítost jsme ale necítili. Byli to nepřátelé,“ vzpomíná dispečer z americké lodě Gary Slaughter.

Vypustit jaderná torpéda!

Američané se rozhodli ještě přitvrdit. Do vody shodili několik hlubinných pum. Valentin Savitsky, kapitán ponorky B-59, byl přesvědčený, že právě začala jaderná válka. Okamžitě přikázal vypustit torpéda. Nepočítal s Arkhipovem.

Jako velitel flotily měl Arkhipov poslední slovo a přestože byla většina mužů proti, trval na svém rozhodnutí: „Za žádných okolností nesmíte pálit!“ Po tomto rozkazu se sovětské ponorky vzdaly.

V Rusku uznání nečekalo

Byl to krok, který zachránil svět. Sověti se vrátili zpět do Ruska. Ocenění za hrdinství je nečekalo. „Jeden z ruských admirálů je přivítal se slovy: ‘Bylo by lepší, kdybyste se se svou lodí jako hrdinové potopili!‘“ řekl The Sun historik Thomas Blanton.

Čtyři desetiletí trvalo, než Rusové prozradili, co se skutečně na B-59 stalo. Až po té, co Arkhipov v roce 1998 zemřel na následky ozáření.

Jeho manželka Olga ale vždycky věděla, že má doma skutečného hrdinu. „Věděl, že vypálit jaderné torpédo by bylo šílenství. Na Kubě, při oslavách 40. výročí říkali, že člověk, který zabránil jaderné válce, byl ruský důstojník Vasili Arkhipov. Byla jsem a vždycky budu hrdá na svého manžela,“ uzavřela dokument Olga.