Taková je naše budoucnost. Alespoň podle zprávy National Inteligence Council (NIC), která  jednou za 4 roky dá dohromady největší mozky z celého světa a sestaví analýzu očekávaných trendů na příštích 15 až 20 let.

Člověk budoucnosti je kyborg

„Implantáty oční sítnice by v budoucnosti mohly umožnit noční vidění a neurologická vylepšení přinést vynikající paměť a zrychlit myšlení. Nové léky umožní lidem udržet koncentraci po delší dobu a zvýšit tak i jejich schopnost učení se novým věcem,“ věří experti. Dokáži si představit i rozhraní mezi lidským mozkem a počítačem. „Tyto možnosti nebudou mít žádné limity,“ píší ve zprávě.

Díky novým pokrokům v medicíně se zvýší průměrný věk populace, a tím do roku 2030 naroste celkový počet obyvatel planety Země na 8,3 miliardy. Spolu s rostoucí migrací to bude mít jediný výsledek: Města se rozrostou do gigantických metropolí. Spotřeba vody vzroste o 35 %, potravin o 40 % a energie dokonce o 50 %.

Svět bude mít nový řád

Světový řád, jak ho známe dnes, užv roce 2030 nebude existovat. „Čína na světové úrovni nenahradí Spojené státy," řekl hlavní autor zprávy Mathew Burrows. "Být největší ekonomickou mocností je důležité, ale největší ekonomika není vždy supervelmocí," dodává s tím, že světovým hráčem číslo jedna, zůstanou Spojené státy.

1488585:gallery:true:true

Pokud půjde vše podle analýzy Global Trends 2030, budoucnost pro nás Evropany nevypadá zrovna růžově. Kromě Číny bude brzy rychleji rostoucí i Indie a Brazílie a státy jako Kolumbie, Mexiko, Jižní Afrika nebo Turecko budou nabírat na ekonomickém významu. A to se bude dít na úkor právě Evropy ale i Ruska a Japonska.

„Stárnoucí Evropa bude muset vést stále tvrdší boj o udržení životní úrovně,“ dodal Christopher Kojm, předseda NIC.