S gymnazistkou Magdou se Husák seznámil během studia práv na vysoké škole, když jako funkcionář Svazu slovenského školství promlouval do duše. Magdu jeho proslov uchvátil. Hned si začali dopisovat. I ona brzy vstoupila do KSČ. V roce 1938 se vzali.

Jeho žena byla na rozdíl od Husáka umělecky založená. Svůj čas trávila režírováním a hraním. "Z doktor Husák byl člověk, který myslel jen na politiku a sníval o moci," vzpomínal herec Ladislav Chudík.

V roce 1950, tehdy ještě idealistický komunista Husák, byl obviněn z prosazování zájmů buržoazního nacionalismu. V roce 1951 dostal ve vykonstruovaném procesu doživotí. Nakonec si odseděl jen devět let a v roce 1960 ho propustili. O tři roky později byl rehabilitován. 

Lubomír Štrougal (vpravo) s Ludvíkem Svobodou a Gustavem Husákem (vlevo)
Autor: Profimedia.cz

„Husákův osobní život byl poměrně komplikovaný. Jeho první manželka Magda byla jeho celoživotní láskou. Bohužel, těch devět let, které strávil v kriminále v odloučení, sehrály svoje,“ vzpomíná bývalý premiér Lubomír Štrougal.

Když Husáka odsoudili, s divadelní kariérou jeho ženy byl konec. Mladá žena se ocitla sama, s dvěma syny a bez práce. O jeho rodinu se tehdy začal starat známý slovenský herec Ctibor Filčík. Stal se však i milencem jeho ženy. „Filčíkovi byl na jednu stranu vděčný, protože se během jeho pobytu ve vězení postarala o jeho dva syny. Svým způsobem byl spíš než rival osobní přítel rodiny. Na druhé straně to byl zásah, který nemohl apriori přijmout. Byl jsem tehdy asi jediný, s kým o těchto věcech občas mluvil. Trojúhelník Gusto nepřijal. Bylo to osobní zklamání a dlouho to řešil. Nakonec se ale rozvedl,“ dodává Štrougal.

Nikdy nepřestal Magdu milovat

Brzy na to Magda (†50) v roce 1966 náhle zemřela na mozkové aneurysma. Na jejím pohřbu se Husák přede všemi rozplakal. "Otec to nesl velmi těžce. Říkal mi, že Magda byla největší láska jeho života," řekl Husákův syn Vladimír. 

Druhá žena

Po druhé se oženil s Vierou Millerovou, se kterou se stýkal už v době, kdy se rozváděl s Magdou. Vzal si ji ale až poté, co mu to doporučil Leonid Brežněv. I ona zemřela tragicky. Letěla vrtulníkem do bratislavské nemocnice kvůli zlomené ruce. Pilot ignoroval špatné povětrnostní podmínky a zřítil se. Vieře bylo 54 let.

Fotogalerie
4 fotografie