Knispel si v německé armádě jako střelec a velitel tanku vysloužil přezdívku Černý baron. Historikové věděli, že padl v dubnu 1945 někde na česko-rakouském pomezí. Nevědělo se však jistě, kde je pohřbený.

Dnes historici na základě informací z německých pramenů pracovali ve Vrbovci. Hrob skupiny asi 15 německých vojáků našli v sadu za hřbitovní zdí. Knispela identifikovali díky číslu na vojenské známce na krku.

Už první ohledání ostatků přineslo novou informaci. Dosud se tradovalo, že Knispel zemřel na následky kulometné dávky do břicha. "My jsme ale v lebce našli minometnou střepinu," řekl ČTK historik Vlastimil Schildberger.

Ostatky nyní prozkoumají antropologové z Moravského zemského muzea. Potom je zřejmě opět pietně uloží na vojenském pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně.

Knispel se narodil v roce 1921 ve vsi Salisov v Jeseníkách. Po připojení Sudet k Říši se stal německým občanem a později narukoval do Wehrmachtu a válčil na východní frontě, v Normandii i Ardenách. Jako tankista dosáhl podle vojenských historiků 168 potvrzených vítězství. Dalších 27 není věrohodně potvrzeno.

Podle historiků Knispel nepatřil k fanatickým nacistům. Považují jej spíše za rebela, jehož neukázněnost se projevovala třeba delšími vlasy a vousy. Právě to mohl být důvod, proč jej nacistická propaganda příliš nevyužívala a nezískal Rytířský kříž, naznačil Schildberger. Druhou možností je to, že se na něj říšští Němci dívali svrchu kvůli jeho sudetskému původu.