Hanns Alexander opustil nacistické Německo se svým bratrem před Kříšťálovou nocí. Když se pak dozvěděl, co nacisté udělali v jeho vlasti při židovském pogromu, rozhodl se, že se jim pomstí. I se svým dvojčetem naverbovali do britské armády. Společně dokonce bojovali v Normandii.

Elitní lovci nacistů

Alexandrova služba byla příkladná, bojové zkušenosti přínosné, a tak se Britové rozhodli, že německého Žida přiřadí k elitní skupině lovců nacistů, která měla jen dvanáct členů. Společně začali pátrat po Hitlerově špičce. A byli úspěšní.

Rozhodl o použití Cyklonu B

Při honu na ty nehorší zrůdy třetí říše Alexanderova skupina zjistila, jak velkou roli měl Rudolf Höss při Holocaustu. Nejenom, že velel koncentráku v Osvětimi, ale navíc to byl právě on, kdo rozhodl o použití Cyklonu B při vyhlazení milionů Židů.

Prozradila ho manželka

Po pádu koncentračního tábora v Osvětimi pláchla Hössova rodina k hranicím s Dánskem. Tam se usadila ve staré cukrové továrně, což se podařilo zjistit britské rozvědce. Alexander tvrdě vyslýchal nacistovu ženu, která nechtěla nic prozradit. Když ale pohrozil, že jí i děti deportuje na Sibiř, svého manžela prozradila.

Oběsili ho v Osvětimi

Höss se skrýval na odlehlé farmě pod jménem Franz Lang. Alexander ho vypátral a vyslechl. Nacista byl odsouzen k trestu smrti. Oběšen byl symbolicky v Osvětimi. Tak, jak si po právu zasloužil...

Fotogalerie
4 fotografie