Je to již nějaký ten rok, co jsem se o medovém pivě dozvěděl. Když jsem jedno takové zahraniční pivo objevil v nejmenovaném supermarketu, s radostí jsem si koupil hned čtyři. Nemohl jsem se dočkat, až si první doma otevřu. To byla porce chemie! Nepřirozená hořkost, zalepená ústa, nemělo to vůbec nic společného s medovým pivem, a teprve když jsem si přečetl složení, našel jsem tam pouze 2% medu a převážně medové aroma. Ani nevím, jak tenkrát skončily ty tři zbylé plechovky.

Ve středu jsem absolvoval dvoudenní pracovní cestu do malebného moravského městečka. Večer jsem si šel posedět do místní hospůdky, a co nevidím! Medové pivo Starobrno Medák!

Autor: Starobrno

Rozhodl jsem se, že ho musím vyzkoušet. Po prvním doušku jsem zavřel oči. Jemné medové aroma, dokonalý říz a plná chuť s jemným chmelovým dozníváním, které je zakulaceno příjemnou medovou chutí vybízející k dalšímu napití.

Jelikož pana majitele hospůdky znám, začal jsem se ho na pivo vyptávat. Medák, který se na Moravě čepuje od 18. listopadu, je 12° filtrovaný ležák s 5 % alkoholu, z moravského sladu, včelího medu a žateckého chmele. Dále jsem se dozvěděl, že od 3. prosince se Medáku dočkáme i v Čechách. Ale pozor! Celkem starobrněnští sládci uvařili 2000 hektolitrů Medáku. Prodávat se bude do vyprodání zásob.

Autor: Starobrno


Druhý den ráno jsem odjížděl, a od pana hostinského jsem dostal zajímavý dárek. Lahev o obsahu 0,75l stejně jako šampaňské uzavřenou korkem a zabalenou v dárkové papírové krabici s nápisem Starobrno Reserva 2013. Po příjezdu domů jsem neodolal své ženě, ani ochutnávce vyjímečného piva.
Reserva 2013 je 18° speciál, který obsahuje 8 % alkoholu. Vyniká plnou, jemně hořkou chutí. Po prvním doušku v ústech zanechá až lehce sladkou chuť, která je dána kombinací tří sladů. Barva je sytá a poměrně tmavá, s tóny koňaku. Je to opravdová pivní delikatesa!

Reserva se hodí k podobným příležitostem jako kvalitní víno, přibližuje se mu obsahem alkoholu, podobně jako vína používá výběrové suroviny, v tomto případě moravský chmel a tři druhy moravských sladů. Navíc se jedná o první produkt Starobrna vhodný za správných podmínek i k archivaci.

Těžko si představit lepší dárek pro milovníky pěnivého moku a pivní znalce.