Děsivé ozdoby z druhé světové války ukázala originální výstava v německém Ulmu. Nadšenci do historie si zde mohli prohlédnout neuvěřitelné předměty, které zdobily vánoční stromečky v třetí říši.

Vánoční ozdoby v Hitlerově nacistickém Německu měly podoby jeho hlavy a nechyběly na nich všechny typy nacistických symbolů včetně hákového kříže nebo loga jednotek SS. Říšská orlice sedící na hákovém kříži nahradila hvězdu, která se nasazuje na špičku stromečku.

Hitler, jehož podřízení nechali ozdoby vyrobit, chtěl zesvátečněním své podoby a nacistických symbolů docílit toho, aby lidé třetí říši viděli naprosto ve všem. To, se mu naštěstí nepovedlo. I během druhé světové války měl v Německu spoustu odpůrců.

Originální výstava v Ulmu návštěvníkům představila vánoční dekorace, které symbolizovaly i další vůdce diktátory. Mimo Hitlera zde byl k vidění i ozdoby s Josifem Stalinem a Vilémem Pruským I.

Vůdce měl Vánoce rád

Hitler sám měl Vánoce rád. Svým blízkým rozesílal vánoční pohlednice, na kterých nebylo samozřejmě nic jiného než fotografie jeho samotného. Pohlednice, které rozesílal, opatřil navíc svým autogramem. Po ničem jiném podle něj Němci netoužili.

V roce 1937 dokonce zradil svou ideologii, když na konferenci v Berlíně přijal dárek od Santa Clause. Ten je přitom symbolem amerických Vánoc. A právě Američané byli po Rusech největší nepřátelé třetí říše.