Henrymu bylo v té době 27 let, německému desátníkovi 29. Kdyby Brit neměl tolik soucitu pro jiného trpícího člověka a Hitlera zastřelil, mohl tím ušetřit svět koncentračních táborů, smrtonosných náletů a milionů mrtvých. „Nelíbilo se mi, že bych zastřelil zraněného muže.

Ale kdybych jen věděl, jakou bestií se jednou stane…Dal bych dnes deset let svého života za šanci napravit to,“ řekl v roce 1940 Tandey, který svého promarněného okamžiku litoval až do konce života. Zemřel v roce 1977 ve věku 86 let. I v té době se o něm stále hovořilo jen jako o tom chlapovi, který nezastřelil Hitlera.  

Nezachránil Coventry

Henry Tandey byl přitom jedním z největších válečných hrdinů britské armády, dostal i prestižní vyznamenání Vítězný kříž a spoustu dalších poct. O jeho neobyčejném životě byla napsána kniha. Ironií osudu Tandey pocházel z Coventry, které právě na Hitlerův rozkaz bombardovalo za 2. světové války 560 nacistických letounů.

Tehdy zemřelo 560 jeho rodáků… Bylo to právě dva roky poté, co se dověděl, že mohl všechny ty lidi zachránit. V roce 1938 mu to řekl britský premiér Neville Chamberlain po svém návratu od Hitlera z Berlína.