Dvou knih věnovaných tématu křeččích pozadí už se dohromady v Japonsku prodalo téměř 40.000 kusů a třetí publikace se chystá na trh koncem tohoto měsíce, uvedli nakladatelé. Fanoušci propadlí tomuto novému módnímu šílenství pro něj vytvořili i nové slovo: "hamukecu", což je kombinací japonských výrazů pro křečka a zadnici. 

"Všechny fotografie v knize jsou hamukecu," řekla Jukako Minamiová, mluvčí nakladatelství Sekai Bunka Publishing, které vydalo knihu, jejíž název se dá do češtiny přeložit jako: "Tak roztomilé hamukecu, až můžete omdlít." Původní náklad byl 7000 kusů, ale po vydání 19. dubna se bleskově vyprodal a nyní už se celkem prodalo 30.000 kusů, řekla Minamiová.

Knížka se 72 stránkami představuje všechny druhy křečků všemožných velikostí i barev, kteří mají jedno společné - vyfocení jsou zezadu. Samečkové jsou o něco oblíbenější, protože mají větší a kulatější zadničky. A právě obrázky jejich chlupaté kulatosti "konejší srdce čtenářů", dodala Minamiová.

Druhou knihu s prostým názvem Hamukecu vydalo nakladatelství Basilico v březnu a zatím se jí prodalo více než 7000 výtisků. Jde o další příklad japonské lásky k věcem, které jsou považovány za "kawaii" - roztomilé.

Takeši Takahaši, mluvčí nakladatelství Basilico, se přiznal, že od publikace nemůže odtrhnout oči. "Na hamukecu je úžasné, jak jsou rozkošně roztomilé. Nemůžu se přestat usmívat, když ty zadečky vidím," řekl.