„Chtěli jsme českým pivařům nabídnout pivo, které chutná a voní po tradičních surovinách,“ říká Petr Menšík. Světlý prémiový ležák „450“ je uvařený tradičním varním postupem, stejně jako ostatní svijanská piva.
Tradiční vaření
Všechna svijanská výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají tzv. dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Pivo se vaří stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. Ve svijanském pivu nechybí voda z vlastních studní a slad z malých nezávislých sladoven z Čech a Moravy.
Základ poctivého piva
Pivu samozřejmě nechybí žatecký chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, konkrétně Žatecký poloraný červeňák včetně jeho tradiční původní odrůdy Osvaldova klonu, která dodává pivu chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo. „Jedná se o tradiční chmel, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní a jemnějším aroma, typickým pro tradiční české pivo plzeňského typu, které se u nás odjakživa vařilo,“ dodává Menšík. Ve Svijanech se Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku přidává při posledním chmelení do všech piv a i to je důvod, proč se od jiných piv na trhu liší svou chutí a vůní. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje, ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo vyznačující se skvělou pitelností.
Jubilejní ležák
Prémiový ležák „450“ kvasí stejně jako ostatní piva ze Svijan v otevřených kvasných kádích na spilkách za pomoci vlastního kmene kvasnic a pozvolna dokváší v klasických ležáckých tancích při teplotě blížící se nule. Finální úprava spočívá pouze ve dvojnásobné filtraci, pivo je nepasterizované a není nijak chemicky ošetřené. Při jeho výrobě nejsou použity žádné enzymy, barviva ani jiné přídatné látky. Výsledkem je plné chlebnaté pitelné pivo s intenzivní, ale příjemnou a velmi jemnou hořkostí. Vyvážená chuť dlouho doznívá v nezaměnitelně jemné, ale intenzivní hořkosti a čerstvá vůně v sobě mísí zemitou vůni sladu, dráždivé aroma čerstvého chmele a svěží závan přirozeně vzniklého oxidu uhličitého.