Ze spotřebitelského průzkumu, který v loňském roce provedla značka Velkopopovický Kozel, jednoznačně vyplynulo, že Češi jsou nejen pivním, ale i „grilovacím“ národem. Celých 96 % populace grilování už někdy zažilo a z toho 98 % respondentů potvrdilo, že grilují několikrát do roka. Další zajímavostí je, že podle 91 % dotázaných navíc ke grilování neodmyslitelně patří pivo…

Příležitost k setkání

Grilování je v první řadě oblíbenou příležitostí k setkávání rodiny či přátel a jeho popularita je dána několika faktory: obvykle pobyt na čerstvém vzduchu, většinou v domácím prostředí, konzumace dobrého jídla, při jehož přípravě se Češi nebojí experimentovat, a připravují nejrůznější typy pokrmů z rozličných surovin, i pobyt ve společnosti, již mají možnost si vybrat podle vlastní vůle. Ideální kombinace…

Pivo nejen k pití

Pivo patří do české kuchyně už od nepaměti, v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdete např. recept na pivní polévku, dnes můžete ve vybraných restauracích ochutnat pivní guláš, ale z piva lze připravit také lahodný moučník nebo sorbet! Pivo samozřejmě patří také k přípravě grilovaných pokrmů, kde se nejčastěji využívá při přípravě marinád. Nepředstavujte si ale, že dortík, omáčka nebo grilované kuře připravené mj. s pomocí piva bude chutnat jako vaše oblíbené točené… Pivo dokáže díky svému složení a vlastnostem podtrhnout, doladit nebo jen lehce posunout chuť toho kterého pokrmu, sladkého či slaného, na který pak jen tak nezapomenete. Obsah alkoholu nemusíte ve většině případů řešit, při tepelné úpravě se totiž alkohol ztratí.

To správné pivo 

Nepředstavujte si také, že nezapomenutelnou pochoutku pro přátele vytvoříte z jakéhokoli „lahváče“ pořízeného v supermarketu. Pivo určené pro přípravu pokrmů je nutné správně vybrat, ne všechny typy piv jsou totiž k vaření, pečení apod. vhodné. Např. již zmíněnou pivní polévku připravovala věhlasná kuchařka Rettigová z piva zcela jiného typu, než na který je dnes většina českého národa zvyklá, nebo lépe – jaké si většina Čechů ztotožňuje s pojmem „české pivo“. Tento oblíbený mok se totiž v době, kdy Rettigová žila a psala své recepty, vařil jiným způsobem. Abyste si na „pivní polívce“ podle téměř 150 let starého receptu dnes pochutnali, museli byste ji připravit z bílého pšeničného piva. Obecně se podle odborníků na gastronomii i dnes v kuchyni skvěle uplatní pivo chuťově výrazné, silné, hutné a svrchně kvašené, což v Čechách představuje produkci spíše drobnějších pivovarů. Při přípravě mas a omáček jsou pak vhodná tmavá piva. V každém případě byste měli volit pivo kvalitní. Tento nápoj může mít v kuchyni stejné místo jako víno – oblíbený pokrm ale nejspíš nebudete podlévat vínem podřadným. Tak by se mělo zacházet i s pivem.