Posílal jsem jí proto méně, podle své současné situace. Obvinili mě a čeká mě soud. Právník mi navrhuje, abych částku doplatil, třeba si na ni i vypůjčil - a měl pokoj. Co byste mi poradili vy? Petr N., Plzeň

Odpověď : Poradil bych Vám pravý opak. Neboť pro jednání s vyděrači odjakživa platila jednoduchá zásada -Nevyjednávat, neustupovat !! Neboť zaplatíte-li jednou, už se jich nezbavíte. Proto se s vyděrači zásadně nevyjednává. Zde se dostal do role vyděrače stát, resp. jeho mocenské orgány, což je jistě špatnou vizitkou každého státu, pokud se dostává do rozporu se svými - slušnými - občany.

Pokud jste přišel o zaměstnání díky četným trestním oznámením matky dítěte, pak na jeho ztrátě nenesete žádnou vinu a podle platného zákona o rodině by Vám měl opatrovnický soud výživné přiměřeně snížit, případně jeho placení na čas nezaměstnanosti pozastavit úplně (zvlášť pokud Vaši nezaměstnanost zavinila matka dítěte) .

Pokud tak neučinil, porušuje zákon soud, ne Vy. A proto trvejte na svém: Přišel jsem o zaměstnání ne vlastní vinou, platím, kolik mohu, tím svou vyživovací povinnost podle zákona plním. Tečka. Samozřejmě, že to chce i trochu občanské statečnosti, že Vás budou mocenské orgány tlačit k zaplacení za každou cenu, ale - uděláte-li to jednou, už Vám nikdy nikdo neuvěří, že peníze skutečně nemáte, výživné Vám nikdy nikdo nesníží a soud bude vycházet z předpokladu : Však on ty peníze zase někde sežene, jen ho pořádně zmáčknout !!

 

Ing. Jiří Fiala

Jiří Fiala, k213
Autor: max