Více než polovina, tedy 52 procent britských otců, je přesvědčena, že přichází o nejlepší roky života svých dětí, protože musí tvrdě pracovat. Vyplývá to z nového výzkumu, provedeného v Británii na vzorku dvou tisíc respondentů. Výsledky zveřejnil deník Daily Mail. Blesk.cz zajímalo, jaká je situace u nás.

"U nás takové výsledky nejsou. Role otců je tabuizovaná. Pokud vím, žádný takový nebyl proveden," řekl blesk.cz Luboš Patera z hnutí Spravedlnost dětem. Jeho slova potvrdilo i ministerstvo práce a sociálních věcí. "Podobný průzkum si MPSV nenechávalo zpracovat, tj. tyto informace nemáme k dispozici," sdělila nám tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

“Matky tlačí na otce kvůli tomu, aby vydělávali co nejvíc peněz. Tím matky získávají čas být s dětmi a následně i moc nad jejich duší,” řekl blesk.cz psycholog PhDr. Eduard Bakalář. “To je stejné u nás i v Británii,” pokračuje Bakalář.

Tři z deseti britských tatínků prohlásili, že cítí pevnější vazby na své kolegy v práci než na svou ženu a děti!

“Situace v Británii a u nás se v podstatě nedá srovnávat. Tam se většinou pracuje od devíti hodin, čímž je dán pozdní návrat otců z práce. U nás chodí lidé do práce dřív a proto se i dřív vrací,” řekl blesk.cz sociolog Daniel Nebeský.

Průzkum dál odhalil, že čtyři z deseti britských otců nikdy nevyzvedli dítě ze školy nebo školky a třetina si nikdy nenašla čas, aby pomohla svým potomkům s domácími úkoly. Jeden z deseti respondentů nestihl ani jednu oslavu narozenin svého dítěte, jedna třetina tatínků nikdy nevyprávěla potomkovi pohádku na dobrou noc. Klíčové období pro otce a jejich děti jsou tak prázdniny, kdy se obnovují vztahy.

Z výsledků britského výzkumu:

  • Třetina otců se svými blízkými nevečeří, nemá ani šanci dostat se domů před koupáním dítěte
  • 4 z 10 otců nezvládají vyzvedávat dítě ze školy a třetina jim nepomáhá s domácími úkoly
  • 1 otec z 10 dokonce vždy ´propásl´ narozeniny své ratolesti, třetina nikdy nečetla svým dětem pohádky před spaním
  • Téměř polovina otců se vrátí domů, když už dítě spí, 4 z 10 otců ale svou ratolest vzbudí, aby ji na dobrou noc políbili
  • Polovina otců je tak unavena, že si se svými dětmi vůbec nehraje. Nedostatek zájmu otců o děti tak způsobuje, že si 40 procent z nich myslí, že jejich děti proto více hrají počítačové hry
  • Čtvrtina otců dokonce ´propásne´ takové věci, jakými jsou první kroky, první slova nebo první školní den jejich dítěte