Stanovisko Dary Rolins exkluzivně pro Blesk k mediálním výrokům Matěje Homoly čtěte ZDE.

„Protože nežijeme ve společné domácnosti, musí Lauru soud svěřit do mé péče,“ míní Dara, která považuje za jisté, že bude Laura svěřena jí.

Otec dítěte, frontman skupiny Wohnout, to ale vidí trochu jinak: „Dítě má matku, otce a oba mají stejné právo na výchovu. Když to jeden z partnerů odmítá a vyžaduje dítě do své péče, je to jeho vizitka. Maminka nebo tatínek se mstí na partnerovi.“

Msta

Slovenská zpěvačka, žijící v Čechách, ale odmítá, že by se otci svého dítěte mstila. Ještě před rokem dokonce hovořila o střídavé péči, toto své stanovisko však později popřela.

Střídavá péče znamená, že dítě bydlí u obou rodičů, většinou v intervalu 14 dní a 14 dní. Tento komfortní model je ve světě stále častější, i když má své zastánce i odpůrce.

„Lauru budu mít ve výhradní péči já, Matěj s ní tráví stejně času jako já. Akorát že doma bude Laura u mámy," vysvětluje svou představu Dara. Jak by tento na první pohled neuskutečnitelný model fungoval v praxi blíže nerozvedla.

V poslední době se stále častěji hovoří o možnosti, že se Dara chystá i s dcerou přestěhovat do Spojených států.

Křivda

Slavný pár, který nebyl sezdán, se rozešel po tříletém vztahu dva roky po narození dítěte. Rozchod oznámili 9. listopadu 2010. Důvod lze označit termínem: „nepřekonatelné rozdíly.“

První problém po rozchodu nastal počátkem letošního roku, kdy Dara odjela s dcerou do USA a Matěj to označil za únos. Další výhrady má otec dítěte k tomu, že Dara nechává dceru u své matky v Bratislavě, místo aby byl s dcerou on.

Soud

Termín soudu zatím není známý. Pokud se rodiče dohodnou předem, soud s velkou pravděpodobností jejich dohodu potvrdí. Když se nedohodnou, měl by rozhodovat zájem dítěte, a tím je jeho právo na oba rodiče.

Statistiky ale navzdory dikci zákona hovoří ve prospěch zpěvačky. Soudy přidělují děti v 92 procentech případů matkám. V tomto ohledu patří České republice 1. místo na světě.

Statistika

Co se týče rozsudků o střídavé péči vypovídají statistky o třech procentech případů. Také v tomto ohledu jsme celosvětovou anomálií. V jiných zemích se střídavá péče pohybuje kolem 15 %.