MUDr. Tomášek: Tuto operaci jsem dělal jen jednou a už jí dělat nebudu. Pacientka se sice dobře zahojila, byla spokojená, ale diagnostici ne, protože vhojený tuk byl lehce opouzdřen jizvičkami, což je samozřejmé, ale nikdo si nebyl jistý jestli jsou to jen jizvičky, nebo nádor.

Pacientka musela opakovaně chodit na biopsie a má několik jizev na prsech a stále žije v nejistotě, kdy se přehlédne opravdový nádor. Je to už deset let, tedy to dnes není žádná novinka, jen s tím nemají kolegové moc zkušenosti.

Pravda je že doba pokročila a do tukového implantovaného materiálu se vkládají kmenové buňky, které podpoří přihojení, ale konečný efekt z možných komplikací při diagnostice rakoviny tady stále patrně jsou.

Přístroje vhodné k extrakci kmenových buněk jsou nákladné a vzhledem k tomu je to v současnosti víc experiment, než rutina.Já bych už do toho asi nešel, měl bych pocit, že škodím.

Klasické silikonové implantáty se za posledních 30 let velmi osvědčily a proto je doporučuji. Věřím, že je to dobře pochopeno…

MUDr. David TOMÁŠEK, Centrum estetické plastické chirurgie
www.plasticka-chirurgie-praha.cz
plastika@datom.cz