Tento postup je přesně podle modelu: Sama vytvořím problém a pak chci pomoci při jeho řešení. Upozorňují na rizika, byť jsou minimální, abych pak mohla říci: Vidíte, já to říkala. Stát je spoluviníkem, protože včas nezasáhl.

969382:gallery:true:true

Ženy, které samy sebe označí za oběti smyšleného domácího násilí, obtěžování atd., staví muže do role pachatele.

Takové ženy tedy nejsou oběťmi anonymní společnosti, ale konkrétně mužů, násilníků a úchylů z podstaty.

Ženy vyžadují byrokratickou podporu a parazitují na této vlastnosti státu.

967683:gallery:true:true

Muž, který si například najde jinou ženu, není trestán manželkou - státem za nevěru, ale za jiné, zástupné "zločiny". Muž se tal ocitá se v situaci, kdy má dokázat, že "něco nedělá" - jak dokázat, že žena si domácí násilí vymyslela?

Žen v touze po pomstě nemají zábrany spiknout se s mužovou matkou, označit ho z pohlavního zneužívání dítěte ani apelovat na jiné muže - v pozici úředníka - s prosbou o rytířskou pomoc.

Muž proti muži, úředník proti manželovi. Vetknou klín do nepřátelského šiku je to nejmenší, co může žena pro svou pomstu udělat.

Ale i to se již stává anachronismem: klíčové úřady, jako je sociální odbor, již nejsou obsazeny úředníky, ale jinými ženami - úřednicemi.

Pokračování příští pátek.
Z anglického originálu The Genderous Rice of Sexual Politics od sociologa Stephena Baskervilla přeložil a doplnil Ondřej Höppner.