Akce proběhla v Texasu v roce 2008, kdy policie odebrala polygamním matkám fundamentalistické sekty Ježíše Krista svatých posledních dní téměř 500 dětí, bez sebemenšího důkazu o zneužívání.

969382:gallery:true:true„Noční nájezd s tanky, účast policejních jednotek určených k potlačování pouličních nepokojů, týmy SWAT, odstřelovači a auta plná texaských rangerů a zástupců šerifa – to vše je nová tvář státní ochrany dětí“, píše právník Gregory Hession v článku „Sociální pracovníci s podporou automatických zbraní.“

Role feministické ideologie zůstala v této kauze médii nepovšimnuta, naplno se však projevila ve stanovisku mluvčí státní agentury.

Ta zdůvodnila odnětí dětí „postojem, zjištěným dokonce i u mladých dívek, které nezávisle na věku vypovídaly, že se provdají, a že je pro ně to největší požehnání, které mohou mít, když budou mít děti.“ Jak komentuje Hession,  respekt vůči mateřství je trestán jako „zneužití dívek“.

Pozn. překladatele: Warren  Jeffs (55), který vedl sektu zvanou Fundamentalistická církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, byl odsouzen na doživotí. Podle žaloby měl donutit k "duchovní svatbě" dvě dívky ve věku 12 a 15 let, se starší dívkou počal dítě.

Jeffs se před soudem bránil tím, že mnohoženství přikazuje bible.

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů se odštěpila od oficiální mormonské církve v roce 1890, kdy se pod tlakem vládních orgánů mormoni vzdali mnohoženství.

Od té doby je církev Svatých posledních dní v konfliktu se zákony, které polygamii nedovolují. Sekta má asi 10.000 členů. Většina žije na mezi státy Utah a Arizona v polygamních domácnostech.

V roce 2003 Jeffs založil kolonii v Texasu. O pět let později provedla policie v sídle sekty razii, při níž našla kultovní lůžko. Toto místo bylo prý používáno k rituálním souložím. Cílem každého sexuálního styku lčenů a členek církve je mít děti.

Jeffs už je osmým odsouzeným mužským členem sekty. Dostal nejtvrdší trest.

Pokračování příští pátek.
Z anglického originálu The Genderous Rice of Sexual Politics od sociologa Stephena Baskervilla přeložil a doplnil Ondřej Höppner.