Za vším stojí pokles hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu, který hraje důležitou roli ve správném fungování mužského organismu. Má vliv na jeho zdraví, kondici a celkovou duševní pohodu, samozřejmě vyjma toho všeho také na sexuální zdraví.

Podle doktora Malcolma Carrutherse z londýnského Centra mužského zdraví však někteří muži nemají hladinu testosteronu nižší, ale stanou se vůči tomuto hormonu rezistentní. Takže jeho hladina je v těle normální, ale tělo už na něj nedokáže reagovat správným způsobem.

"Symptomy jsou způsobeny tím, že tělo ve skutečnosti začne být rezistentní vůči účinkům testosteronu. Obrovskému počtu mužů by mohla pomoci náhradní hormonální léčba," uvedl Carruthers pro Daily Mail.

K andropauze mohou vést také problémy v manželství, změna sociálního statusu, nespokojenost v práci, nedostatek pohybu a dlouhodobé negativní účinky alkoholu a cigaret.

Podle profesora Johna McKinlaye z Výzkumného institutu v Nové Anglii by muži však neměli spoléhat na tablety, ale začít hodně cvičit a držet dietu.

"Začínáme běžné problémy životního stylu a přírodní proces stárnutí medikalizovat," varoval McKinlay.