Ten bude zabudovaný v mozkovém centru zodpovědném za vzrušení a orgasmus. Je to další krok na cestě stát se kyborgy tedy živými bytostmi vylepšenými o mechanické nebo elektronické součástky. Zatím je metoda podle odborníků z Oxfordské univerzity v plenkách a její užití není bezpečné, ale již do deseti let by mohlo být zavádění čipů mužům s poruchou erekce běžné.

Vědci zaměřují svou pozornost na orbitofrontální oblast kůry mozku, která se nachází hned za očima. Tento region souvisí s pocitem potěšení při konzumaci potravin a sexu. Podle profesora Mortena Kringelbacha z Oxfordské univerzity může být tato oblast mozku novým cílem pro stimulaci velmi jemnými elektrickými podněty a léčit by se takto mohli především lidé trpící tzv. anhedonií, tedy poruchou potěšení z jídla a sexu.

Stimulací této oblasti lze dosáhnout intenzivního potěšení jako při konzumaci výtečného jídla či při orgasmu. Podle profesora neurochirurgie Tipua Azize z Nemocnice Johna Radcliffa v Oxfordu by se metoda mohla s úspěchem začít provádět už za deset let.

"Existují důkazy, že takový čip by mohl fungovat. Před několika roky jistý vědec implantoval podobné zařízení do mozku ženy trpící sníženým libidem a učinil z ní takto sexuálně velmi aktivní ženu. Jí se ovšem tato změna nelíbila, takže byl čip nakonec odstraněn," tvrdí Aziz.

"Kolem roku 2015 by mikropočítače v mozku s celou řadou aplikací mohly být samonapájeny a ovládány pomocí ručního vysílače," předpovídá profesor Aziz.