Dnes už víme, že obezita vážně postihuje mužskou potenci a plodnost, ovšem nikoli jen mechanicky, ale především na hormonální úrovni.

Obezita totiž snižuje produkci testosteronu v těle, který je pro kvalitní erekci i tvorbu spermií nezbytný. Na rozdíl od dob Byzantské říše je dnes obezita mnohem masovějším problémem a v mnoha západních zemích dokonce epidemií.

Nadbytek břišního tuku, kardiovaskulární choroby, vysoký obsah krevních tuků a diabetes typu dvě se staly součástí zdravotních záznamů současného člověka. Souborně se označují jako metabolický syndrom a prvním ukazatelem jejich výskytu a zhoubného vlivu na mužské tělo je právě porucha erekce.

„Sexuální zdraví jasně souvisí s celkovou zdravotní kondicí a zlepšením celkové zdravotní kondice u muže dochází k výraznému zlepšení erekce,“ tvrdí doktor Irwin Goldstein z nemocnice Alvarado v San Diegu.

Ten také v odborném magazínu Sexual Medicine napsal, že obezita významně souvisí s vyšším podílem na fyzické příčině poruchy erekce, zatímco u psychologických determinant žádné změny pozorovány nebyly. Čím větší je obezita, tím nižší hladina testosteronu. Muži se závažnou obezitou také trpěli častěji abnormalitami v krevním zásobení penisu. A podle kalifornských odborníků na poruchu erekce nemají žádný velký vliv psychologické potíže související s obezitou.