„Monogamie není člověku přirozená, musí o ni tvrdě bojovat,“ říká sexuolog Petr Weiss.

Zvláště muži se na hlas přírody rádi vymlouvají a zdůvodňují tak své zálety. Oni prostě věrní být nedokážou. Mají pravdu? „My přece nejsme jenom biologicky reagující tvorové. My máme na rozdíl od zvířat i morálku, kulturu. Takže to dokážeme ovládnout. Ale bojujeme s tím všichni,“ vysvětluje profesor Weiss.

Když má podle něho někdo ve svém hodnotovém žebříčku partnerskou věrnost položenou na vysokém stupni důležitosti, tak se určitě bude snažit zachovat svému partnerovi věrnost. Lidé, kteří jsou v tomto liberálnější, tomu nebudou připisovat tak velkou důležitost. Navíc je každý jiný a jsou lidé náruživější a temperamentnější v sexu než ti druzí. A pro ně je boj o monogamii ještě tvrdší. „S tím se člověk prostě rodí,“ říká Weiss.

Proč je vlastně nevěra v Česku tak rozšířená? Podle Weisse to určitě souvisí s tím, že jsme společně se severní Koreou zemí s nejnižším podílem věřících (30 %). A právě náboženské přesvědčení je z hlediska názorů a sexuálního chování nejdůležitějším faktorem.

nevěra po česku
Autor: Infografika Blesk

Nevěrou jsme ohroženi všichni. Nezapomeňte, že...

...neexistuje jedna defi nice nevěry

Lidské vztahy nejsou programovatelné, žádné definice pro ně neexistují, stejně jako pro nevěru. A jistá míra nebezpečí naše vztahy udržuje při životě. Nevěra je jen známkou toho, že v soužití něco neklape a staví vztah na křižovatku.

...to neznamená, že vás již nemiluje!

Nevěra nemá takový vliv na lásku a její jádro, jako na vzájemnou komunikaci a schopnost porozumění. Může být v podstatě voláním lásky o pomoc, voláním po proměně obou partnerů. Pro každého znamená tato výzva lásky něco jiného, a každý to musí nějak řešit.

...to může být program přírody

Někteří sexuologové zastávají názor, že nevěra je program přírody, a že utajovaná nevěra může být dokonce pojivem partnerského svazku. Nevěrný manžel je ke své ženě pozornější i aktivnější v partnerském loži. Nevěrná a výčitek plná manželka se také lépe stará o svého manžela. Samozřejmě to není chvályhodný čin!

...neodhalená nevěra je také nevěra

Rozšířeným mýtem je, že nevěra se druhého netýká, dokud na ni nepřijde. Realita je ale odlišná. Nevěra se do partnerského soužití promítne vždy a většinou negativně. Podváděný dřív či později vytuší, že něco není v pořádku. Podvádějící je pak nucen ještě více se skrývat a většinou se tak nakonec prozradí sám.

...kdo je připraven, není překvapen

První reakcí při odhalené nevěře je šok. Podváděnému v hlavě naskakují ty nejčernější myšlenky. Naučte se, netočit se k tak častému faktu, jakým je nevěra, zády. Dopředu si připusťte, že se to může stát i vám a vaše možná reakce pak bude mnohem klidnější a rozumnější.

...to nemusí znamenat konec vztahu

Jen polovina Čechů podle průzkumu považuje nevěru za důvod k rozchodu. Aférka může od sebe partnery rozdělit a nechat je vydat se novou životní etapou. Může být vztahu ale také nápomocná, když si oba uvědomí, jak silné je jejich pouto a jak silné ještě může být. Jakmile nevěra skončí, pravé manželství může začít, vybudované ještě o patro výše.

...všichni na ní neseme svou vinu

Nevěra se lidem nestává, je to něco, co se mezi nimi děje. Míra viny bývá u obou odlišná, ale nevěra samotná je důsledkem předchozího vývoje jejich vztahu. Nekomunikují-li dva delší dobu o podstatných věcech, je někdy pochopitelné, že jeden či oba se snaží problémy řešit "sexuální oklikou".


...musíte si položit zásadní otázku

Zní jednoduše: „Stojí mi za to ve vztahu pokračovat?“ Vynechte logické argumenty typu „musím, protože máme děti“ nebo „zkusím to, kam bych šel/šla“. Odpověď přijde v okamžiku, kdy budete naslouchat jen sami sobě a budete věřit hlasu svého srdce. Odpověď ANO musí ale zaznít u obou partnerů. Pokud jeden z nich řekne NE, nemá budování vztahu cenu.


10 RAD PRO NEVĚRNÍKY

Nechcete opustit svou partnerku či partnera, ale přesto si nedokážete odpustit nějaké to sexuální dobrodružství s někým jiným? V tom případě je nutné věnovat dostatečnou pozornost maskování nevěry. Na co všechno byste si měli dát pozor?

1. Pozor na úsměv

Hlavně se netvařte příliš zasněně, pozor na bezdůvodné blažené úsměvy, nervozitu nebo nereagování na otázky.

2. Neměňte zvyky

Jste-li záletný muž, nepečujte o sebe více, než kdy předtím. Ženská intuice je v tomto ohledu velice citlivá! Hlavně si nezačněte holit různé části těla jinak než před tím, pozor na zvýšenou spotřebu parfémů a nákup dražších značek než bylo dosud obvyklé.

3. Neskákejte po mobilu

Nevěrníci se většinou prozradí netypickým chováním pokud jde o mobily a maily. Nevrhejte se k telefonu při každém pípnutí, nepište SMS potajmu a už vůbec nezkoušejte u mobilu vypínat zvuk.

4. Žádné novoty v sexu

Vždy vás prozradí náhlé a netypické chování při sexu, ať už jde o frekvenci nebo praktiky. Je třeba být připraven na vše.

5. Nejezděte daleko

Musíte za svou milenkou či milencem jezdit autem? Pak i větší spotřeba pohonných hmot vás může prozradit.

6. Důkazy nenoste domů

Všechny věci, které od svého milence či milenky dostáváte, pečlivě schovávejte. Nechávejte si je nejlépe přímo na místě záletů a domů je raději vůbec nenoste. A hlavně – dostanete-li nějaký dárek od svého stálého partnera, věnujte mu dostatek pozornosti a využívejte ho.

7. Nekousat, neškrábat!

Nejhorší jsou viditelné následky po líbání a sexu se škrábajícím protějškem! Ty se jen těžko vysvětlují, proto je nejlépe odnaučit to rovnou vaši milenku či milence.

8. Komu to svěřit?

I když máte jistě potřebu své malé dobrodružství někomu svěřit, pozor na to, aby to bylo správné osobě. Netrávíte-li již tolik času se společnými přáteli, můžete se také stát nápadnými, rozhodně je nezanedbávejte a vymyslete si maximálně jednoho nového kamaráda, se kterým máte společnou zálibu...

9. Mluvte o budoucnosti

Prozradíte se také tím, když ztratíte zájem mluvit s partnerem o společné budoucnosti, přestože ještě před měsícem to pro vás bylo atraktivní téma.

10. Inspirujte se muži

Jste-li záletná žena, připravte se na to, že budete mít mnohem více problémů. Máte totiž v srdci "zakódovanou zamilovanost". Inspirujte se muži, jejich lži bývají velice propracované a rafinované! Rádi si sice odskočí, ale nakonec se většinou vracejí do teplého domovského hnízdečka.