Vědci z Číny a z londýnské Kings College totiž vyvinuli novou a spolehlivou ochranu pro muže. O denní dávku hormonů by se navíc ani oni nemuseli starat – jen by jednou za měsíc až dva chodili na injekce.

Hlavním argumentem, proč by ji muži měli používat, je její vyšší spolehlivost. Za rok otěhotní asi dvě procenta žen, které pilulku používají. Mužská antikoncepce byla testována dva roky a počet těhotenství byl výrazně menší. Při testech v Číně pouze jeden muž ze sta, jimž byl testosteron vpichován, zplodil dítě, napsal odborný časopis Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Jak to funguje?

Varianty jsou dvě. Buď se do těla vpraví testosteron, nebo látky, které jinak běžně najdete třeba v lécích proti vysokému tlaku. Testosteron zjednodušeně řečeno dokáže zařídit, aby se v těle muže přerušila tvorba spermatu. Látky z pilulek proti vysokému krevnímu tlaku zase umí způsobit, že svaly v penisu ejakulát nevytlačí ven a nedostanou se tak do pochvy a tím pádem ani k vajíčku. Jediné, co muž musí dělat, je nechat si jednou za měsíc píchnout injekci. Zatím testy neukázaly žádné vedlejší účinky a po vysazení se plodnost vrátí do normálu stejně, jako je to u žen. Některé ze žen otěhotní ihned po vysazení, u některých to může trvat až půl roku.

Mužská antikoncepce je na tom víceméně podobně, do normálu by se mělo vše vrátit zhruba do půl roku. Vše je ale zatím ve fázi testování a lékaři kontrolují, jestli přece jen pánské injekce nemají nějaký vliv na organismus, například na prostatu. Než se nový způsob ochrany pro pány dostane na trh, potrvá ještě zhruba pět let.


Jak se vyvíjela antikoncepce

Nejstarší antikoncepcí je nejspíš přerušovaná soulož, kterou praktikoval i biblický Onan. Před třemi a půl tisíci lety si ženy v některých oblastech do pochvy zaváděly krokodýlí trus. Ve starém Egyptě už se používali předchůdci nitroděložních tělísek, vyrobených z kamínků nebo voskových zátek. Ve středověku se vyráběly varianty kondomů ze zvířecích střívek, rybích měchýřků nebo kousků plátna. Princip antikoncepční pilulky byl objeven už roku 1919. Ve Spojených státech byla povolena až v roce 1960. Dnes je nejběžněji používanou antikoncepcí právě ta hormonální a také kondomy.