V seriálu Blesku pro muže „nejbrutálnější čeští masoví vrazi“ nás zajímá hlavně motiv. V případě vraha Mrázka šlo o nemoc, konkrétně o nekrofilii, tedy neodolatelné touze po sexu s mrtvými.

Během pěti let zabil sedm žen, o čtyři vraždy navrch se pokusil, ale nevyšlo mu to, 16 x se dopustil znásilnění.

Motiv

Byl to predátor a navíc ještě v uniformě, protože se pár let živil jako strážný. Vraždil v letech 1951 – 56. Když ho zatkli, bylo mu 31 let.

Mrázek svůj vražedný motiv popisoval ještě trochu jinak, než jen jako sexuální touhu po mrtvých: Nevzrušoval ho ani tak sex jako takový, ale násilí, které ho provázelo.

Fotogalerie
13 fotografií

Kolo

V protokolu jsou zaznamenána tato vrahova slova:

"Šla po silnici a  já jel v protisměru na kole. Když jsem ji míjel, vystřelil jsem z pistole a jel jsem dál. Ještě asi dvacet nebo třicet metrů. Potom jsem zastavil a chvíli čekal, zda výstřel nevzbudil nějaký rozruch. Pak jsem se vrátil k mrtvole, odtáhl ji do pole…"

Tedy pocit sexuální nadvlády a moci, podobně jako například vraha Ladislava Hojera (zabil pět žen v letech 1978 -81). Mrázek a Hojer jsou nejbrutálnější sexuální masoví vrazi české historie.

Mrázek se narodil v roce 1925, měl deset sourozenců. Než spáchal první vraždu, dvakrát seděl za drobné krádeže. Pak se přihlásil do armády a začal se živit jako strážný zásilek.

Orgie

V armádě se u Mrázka spustil mechanismus, na jehož konci bylo takřka třicet zavražděných nebo znásilněných žen.

Podle své výpovědi se strážnými pořádali sexuální orgie. Nikdy se ale přesně nevysvětlilo, jakého druhu. Pro Mrázka byl zlomovým okamžikem výstřel ze zbraně. Tehdy zjistil, jak chutná moc.

Revolver

Policie prý vyslechla 25 tisíc lidí,než Mrázka dopadla. Oběti si vybíral zcela náhodně a jako vražedné nástroje používal tu kámen, tu klacek, tu revolver. Byl o právě revolver značky Walther, kvůli kterému byl Mrázek dopaden.

Mrázka nakonec chytili kvůli krádeži. Pracoval v hornických lázních jako uklízeč a jeden horník ho přistihl, jak prohledává v šatnách skříňky.

Slzy

Takhle prkotina nakonec vedla policisty k domovní prohlídce, přii které našli revolver zn. Walter. Expertíza potvrdila, že jde o vražednou zbraň.

Mrázek se pod táhou důkazů rozplakal a přiznal. Byl popraven roku 1957 v pankrácké věznici.