O Ladimíru Lulkovi (†44)  se nejčastěji hovoří v souvislosti s tím, že byl posledním českým popraveným (2. února 1989 na Pankráci). Pak byl trest smrti zrušen.

Zrůdnost jeho činu však byla mimořádná a co do krutosti lze jeho běsnění srovnat jen s vraždícím traktoristou Josefem Svobodou (sedm mrtvých v roce 1967 – viz další díly tohoto seriálu).

Dárky

Vladimír Lulek povraždil svou rodinu dne 22. prosince 1986. V jeho domku ve vesnici Předměřicích nad Labem zářil v den vraždy vánoční stromeček. Ve skříních byly poschovávány dárky pro jeho čtyři děti.

Fotogalerie
13 fotografií

Když se toho dne vrátil Lulek z hospody, měl dost vypito. Svědci vypověděli, že byl spíše zádumčivý než agresivní. Nic nenasvědčovalo tomu, že se po jeho příchodu do vánočním stromečkem ozdobeného bytu rozpoutá masakr.

Hádka

Krvavému běsnění předcházela hádka s manželkou. Podle odhadů vyšetřovatelů mu zřejmě vyčítala, že pije, že by si mohl dát aspoň na Vánoce pokoj.

Psychologové se shodují, že Vánoce jsou pro agresivní a labilní jedince citově nejvypjatější období. Místo lásky a porozumění často přichází potřeba účtovat.

36

Lulek usmrtil manželku 36 bodnými ranami nožem. Těch ran bylo tolik, že i zkušení patologové měli problém označit, která byla smrtelná.

Pak se vrah vrhl na spící děti.  Tři z nich, ve věku 10, 8, 7 let byly jeho ženy z předchozích vztahů. Nejmladší dcera (1,5 roku) byla jeho.

Propadlo

Křik a rány uslyšela sousedka a snažila se Lulkovi v jeho běsnění zabránit. Pobodal a pořezal ji tak, že vyvázla jen zázrakem.

Při procesu se snažil Lulek předstírat, že je šílený, ale soud mu do neuvěřil. Propadlo pod jeho nohama se otevřelo 2. února 1989.