V létě více než kdykoli jindy propadáme vášni. Rychlovky jsou na běžném pořádku a partner? Ten je občas výsledkem náhodného setkání nebo pár skleniček na slunci. Záplava hormonů tělu prospěje, odbourá stres a spálí kalorie. Na druhou stranu důsledky nevázaného sexu nám vtloukají do hlavy už od základní školy: nechtěné těhotenství a vir HIV.

Rizik, o kterých se tolik nemluví, je ale mnohem víc. Kapavka a syfilis už nejsou jen záležitostí prostitutek a narkomanů. Tyhle pohlavně přenosné nemoci si čile žijí i v "lepší společnosti".

Takže sex v létě ano, ale bezpečně! „Stoprocentní způsoby prevence jsou dva – sexuální abstinence a zdravý partner,“ říká sexuolog Radim Uzel. Pokud ale ujedete, použitím kondomu riziko snížíte.

Kapavka

Pozná se častou potřebou močení provázenou řezáním a pálením, výtokem. U žen i bolest v podbřišku. Utíkejte ihned k lékaři pro antibiotika. Pokud se kapavka podcení, hrozí mužům zánět prostaty a ženám poškození vejcovodů.

Genitální opar

Projevuje se svěděním a vznikem oparu, který vypadá stejně jako ten na rtu, ale objeví se na intimních místech. Léčí se mastičkou na opary. Často se ale vrací. Nákaza se bohužel viditelně nemusí projevit a můžete ji v sobě nosit léta.

Chlamydie

V nízkém procentu se můžete nakazit i z ručníku nebo v bazénu. Běžným vyšetřením se nezjistí, projevuje se častým močením a pálením při močení, výtokem. Je třeba nasadit speciální antibiotika a léky na posílení imunity.

Syfilis

Projevuje se červenou skvrnou nebo vřídkem na genitáliích. Příznaky nebolí, ale právě toto stadium nemoci je vysoce nakažlivé. Je třeba se ihned léčit antibiotiky. Bez léčby následuje vyrážka po celém těle. Nemoc postupně napadá i nervový systém.

Co dělat, když ji máte:

1. Ihned navštivte lékaře

2. Nesnažte se přeléčit sami

3. Informujte svého partnera

4. Nekupujte tajně léky na internetu

5. Nečekejte, že nemoc sama zmizí

6. Vyhněte se pohlavnímu styku

7. Dodržujte hygienu

 

Jak se chránit?

sexuální věrnost

použití ochrany (kondom)

důsledná hygiena