Nejdelší mužský penis měl při erekci délku 35 cm.

Alespoň tak je to uváděno v lékařské literatuře. Tato informace o rekordmanovi by však rozhodně neměla být důvodem k tomu, aby některým mužům pocuchala nervy.

Z průzkumu prováděného pro potřeby výrobců kondomů vyplynulo, že v Česku je průměrná délka údu při erekci 15 centimetrů (v polovině 20. století byla jen 13,8), obvod 11,2 a průměr 3,7 centimetru. Pro doplnění: průměrný tuzemský klidový stav: délka 10 centimetrů, obvod 8,7 a průměr 3 centimetry. Penis roste až do věku kolem 17 let.

Porovnejte se

A jak jsme na tom při srovnání průměrných délek ztopořených pohlavních údů v různých zemích? Podle americké studie, která vyhodnocovala údaje o mužích z patnácti států, mohou mít důvod k radosti Němci, s průměrem 14,6 cm jsou z mezinárodního hlediska uprostřed. Například korejské ženy se musí spokojit s průměrnou délkou penisu při erekci jen 9,6 centimetru. Tabulku zkoumaných zemí vedou Francouzi se 16 centimetry, následují s 15 centimetry Italové a Rusové. Pokud by studie zkoumala i Čechy, umístili by se tedy na špici.

Fotogalerie
1 fotografie

Stačí devět centimetrů

Pro většinu žen je velikost penisu druhořadá. To jen muži mají potřebu si konkurovat. Pochopitelně existují i takové ženy, které si potrpí na velký penis. "Většina je však spokojená, když úd není příliš dlouhý ani příliš široký," shodují se sexuologové. Podle nich je pro kvalitní sex délka 9 cm naprosto dostačující. Extrémní velikosti ženy odstrašují.

 

Spokojenost je ve vztahu

Nejen odborníci však říkají, že spokojenost při milostných hrátkách závisí spíše na erekci (tedy ztuhlosti pohlavního údu) než na velikosti penisu. Ovšem nejdůležitější je kvalita vztahu mezi partnery. Odhadovat velikost penisu podle některých jasně viditelných znaků bývá také chybné. Nezkoumejte proto velikost bot, postavy, obvod kolem krku, délku nosu ani rozšiřující se pleš. Sexuolog Radim Uzel dokonce tvrdí, že největší orgán se často vyskytuje u mužů velmi slabých a malých.

Prodloužení není bez rizika

Pokud přemýšlíte o tom, zda je či není možné penis operativně prodloužit - máme pro vás špatnou zprávu. Jeho chirurgické prodloužení není ani zdaleka tak jednoduché, jako zvětšení ženských vnad. Spočívá v jeho povytažení z těla a jedná se o velmi náročnou a bolestivou operaci. Italským lékařům se před časem podařil rekord - prodloužili penis o čtyři centimetry. Cena takové operace: v přepočtu 100 - 200 tisíc korun. Stoprocentní funkčnost pohlavního údu po tomto zákroku vám však nikdo a nikde na světě nezaručí.


Výzva pro čtenáře

Nebojíte se otevřeně mluvit o sexu? Za váš příběh a fotku dostanete honorář 1000 Kč! Ozvěte se na e-mail blesk@blesk.cz nebo zavolejte 724 249 000.