Dnes, déle než půl století poté, co se daly dohromady, se Phyllis a Del chystají stát se prvním párem stejného pohlaví, který si v San Francisku legitimně vymění manželský slib, a stane se tak v Kalifornii prvními "vlaštovkami", jejichž sňatku minulý měsíc požehnal nejvyšší soud, píše agentura AP.

Starosta San Franciska Gavin Newsom má v úmyslu konat privátní obřad dnes (úterý ráno SELČ) na radnici před 50 zvanými hosty. Rozhodl se veřejně uznat letité partnerství 87leté Phyllis a 84leté Del, a udělat tak z nich průkopnice práv gayů.

Obě ženy spolu se šesti dalšími založily v roce 1955 v San Francisku společenský klub pro lesbičky, nazvaný Daughters of Bilitis. Pod jejich vedením se vyvinul v první organizaci obhájců lesbického partnerství.

Martinová s Lyonovou vlastně vstupují do manželství už podruhé. V únoru 2004 se totiž nový starosta San Franciska rozhodl vzdorovat kalifornským zákonům o manželství a vydal povolení ke sňatku dvojic stejného pohlaví. Jeho poradci a aktivisté propagující práva homosexuálů tehdy ihned věděli, která dvojice bude v rámci snahy ukázat lidskou tvář ohledně tohoto problému nejvhodnější: Phyllis a Del.

"Před čtyřmi lety, kdy souhlasily se sňatkem, tak vlastně podpořily starostu a zároveň myšlenku zákonných svazků lidí stejného pohlaví, které by podle nich měly být respektovány," míní Kate Kendellová, blízká přítelkyně a výkonná ředitelka organizace National Center for Lesbian Rights.

Martinová a Lyonová, které sdílejí dům v San Francisku, jenž koupily v roce 1956, teď příliš nevycházejí ven. Martinová je upoutaná na kolečkové křeslo. Ačkoli plánují po svatebním obřadu krátké setkání s gratulanty na radnici, chystají také soukromou párty pro přátele a rodinu.

Sňatky homosexuálních párů umožnil kalifornský nejvyšší soud, který před měsícem konstatoval, že bránit lidem stejného pohlaví v uzavření manželství je protiústavní.