Ideální věk pro ženy je mezi dvacátým a pětatřicátým rokem. To samé ale podle nové francouzské studie platí také pro muže, u nichž je šance na početí po pětatřiceti již značně malá.

Studie sledující plodnost více než dvanácti tisíc párů dokazuje, že u mužů po pětatřicátém roce života je plodnost již výrazně nízká a po čtyřicítce poklesá ještě prudčeji směrem k neplodnosti. Mizivá šance na početí ale u nich není jen v případě přirozené metody, nýbrž také v případě umělého oplodnění.

Nejčastější příčinou neúspěchu je vysoká míra poškození DNA ve spermiích. Taková pohlavní buňka není schopná oplodnit vajíčko a dát vzniknout životaschopnému embryu.

Výsledky pocházejí ze studie pařížských odborníků, kteří analyzovali zdravotní záznamy 12 200 párů, jež přišly v letech 2002 až 2006 na kliniku asistované reprodukce Eylau v hlavní francouzské metropoli. Z vyšetření jasně vyplývá, že nejčastější příčinou neúspěchu při početí byli muži po pětatřicítce, nikoli ženy. U mužů starších čtyřiceti let přitom léčba a umělé oplodnění byly úspěšné jen v deseti procentech případů.

"Tento výzkum má velký význam pro páry toužící po rodině," tvrdí doktorka Stephanie Bellocová. Podle ní by páry neměly s početím otálet po třicítce, kdy se jejich šance na plození velmi snižuje a selhávají postupně i metody umělého oplození.