Ideálně se prý člověk naučí masturbaci ještě před pátým rokem života. Ale většina žen kouzlo sebeukájení neobjeví dříve než na konci adolescence. Je naprostým nesmyslem domnívat se, že děti nemají žádný sexuální život a jsou z tohoto hlediska čisté. Ve skutečnosti ale dívky masturbují i před pubertou. A nečiní tak pro nic jiného, než že jim to dělá dobře.

Téměř všichni muži masturbují denně nebo dokonce ještě častěji, minimálně před dvacátým rokem života, ale mnozí i později. Úpadek masturbace je ale zřetelnější u žen, zatímco u mužů je jen postupný. Dívky ve věku mezi třináctým a sedmnáctým rokem masturbují téměř každý den, stejně často jako chlapci (ti však většinou i několikrát denně), ale dospělé ženy už masturbují jen osm až devětkrát do měsíce, zatímco pánové asi osmnáct až dvacetkrát.

Většina žen si přitom dráždí vnější pohlavní cesty, zvláště klitoris a používá k tomu nejčastěji ukazováček a prostředníček. Někdy si strkají také prsty do vagíny a dráždí především přední vaginální stěnu, kde se nachází bod G. Mnohé ale využívají také erotické pomůcky jako dilda či vibrátory.

Některé ženy si užívají také stimulaci bradavek a análního otvoru, což mají rádi rovněž muži. Jsou také ženy, které dokáží masturbovat na veřejnosti, aniž si toho někdo všimne. Jednoduše hodí nohu přes nohu a kontrakcí svalů stehen stimulují genitálie. Výjimky mohou vyvrcholit také spontánně po erotickém stimulu smyslů, to ale není z lékařského hlediska považováno za masturbaci, poněvadž nedochází k dráždění fyzicky.