Neidentifikovatelný létající předmět, v americké zkratce jednoduše UFO jitří fantazii mnoha lidí. Zatímco úřady především v Americe dostanou stovky hlášení ročně o pozorování UFO na nebi, někteří vědci se shodují, že je nepravděpodobné, že bychom byli ve vesmíru při jeho rozhlehlosti skutečně sami a připomínají, že nás kus vesmíru je jen nepatrný zlomek toho, co zůstává neprozkoumáno. Pro mnohé tedy není otázkou, zdali jsme ve vesmíru sami, ale kdy nás jiná inteligentní rada přijde navštívit. A je dokonce pravděpodobné, že už se tak stalo!

Populární spisovatel Erich von Däniken ve své knize cituje prastaré texty, které by mohly být důkazem o setkání našich předků s jinou inteligentní životní formou. Ve své knize cituje například proroka Ezechiela z Bible, který popisoval hlučný stroj s koly křídly. Podle jeho teorie si tehdejší poměrně primitivní lidé spletly technologii, kterou tyto bytosti měli, s kouzly a tak je začali nazývat bohy. Podobné zvěsti ale nalezneme i v jiných civilizacích. V té Mezopotamské například lidé uctívali božstvo, které se pohybovalo ve strojích, ze kterých vycházel kouř, oheň a hluk. Na vkus některých až moc nápadně podobný popis nám dnes známého motoru.

Tyto domněnky mohou podporovat i nálezy zvláštních artefaktů, které si někteří vykládají jako důkaz, že jiná a vyspělejší forma života navštívila zemi. Jedním z nejkontroverznějších objevů tohoto druhu je takzvaný mechanizmus z Antikythéry. Jedná se o jakýsi "počítač" soustavu ozubených koleček, který byl objeven ve vraku římské lodi potopené v roce 67 př.n.l. Výzkum tohoto přístroje dokázal, že byl sestaven někde mezi lety 150 - 100 př.n.l. Co je na objevu unikátní je hlavně fakt, že vědci, historici a archeologové mají za to, že diferenciální převody použité ke zkonstruování tohoto mechanizmu použil člověk poprvé až v 16. století a úroveň celého zařízení je na úrovní vyspělosti lidské rasy kolem 18. století. Jedná se tedy o důkaz návštěvy planety vyspělejší civilizací a potažmo dar naším předkům?

Jako další důkaz může sloužit slavný železný sloup v Dillí v Indii. Je vyroben pouze ze železa a byl vztyčen někdy mezi 4. a 5. stoletím. Co je na něm ale skutečně originálního a co láká pozornost chemických odborníků i archeologů je fakt, že ačkoliv je sloup železný a stojí již tisíce let, byl materiál na něj zpracován tak, aby nepodléhal korozi. Podle odborníků na to tehdejší civilizace neměla potřebné nástroje a znalosti a tak vychází z toho, že jim někdo vyspělejší podal pomocnou ruku.

O existenci UFO ses zajímá i americká vláda, která ze státního rozpočtu financuje tajný program Majestic 12, známý také jako MJ 12, ve kterém sdružuje skupinu vědců, vojenských velitelů a vládních činitelů. Tato skupina byla zformována v roce 1947 prezidentem Harrym Trumenem. Organizace je opředena tajemstvím ale má se za to, že od svého vzniku už se vyvinula natolik, že momentálně má větší pravomoc než tajná policie CIA a členové se zodpovídají přímo americkému prezidentovi. Program nezkoumá zdali jiné rady ve vesmíru existují, ale jak by se daly setkáními s nimi využít ve prospěch pozemské technologie.

Ať už se jedná o populární kruhy v obilí nebo záhadami opředenou oblast 51, setkání s mimozemšťany bylo pro lidstvo vždycky velkou otázkou. A máme-li věřit vědcům, kteří se zabývají zkoumáním vesmíru, je jen otázkou času, než se jejich existence prokáže. Otázkou ale zůstává, proč by nás měla vyspělá forma života vyhledávat a komunikovat s námi, někým, kdo by byl logicky technologicky zaostalejší. To mnohé fandy UFO vede ze všeho nejvíc ke strachu. Není prý otázka zdali přijdou, ale co po nás budoou chtít. Na toto téma bylo sepsáno mnoho knih a natočeno několik velice úspěšných velkofilmů, z nichž většina popisuje zkázu, kterou by nám mimozemšťani mohli přinést. Doufejme tedy, že pokud se jejich existence prokáže, tyto katastrofické scénáře se mýlí.

Fotogalerie
18 fotografií