Za první pomyslnou záhadu bychom mohli považovat efekt tzv. reinkarnace, znovuzrození mysli či vědomí člověka, tedy koncept, kdy člověk smrtí těla nezemře, ale je znovuzrozený v novém těle. Reinkarnace je součástí mnoha náboženství, nejznáměji v buddhismu, kdy je podle tohoto principu vybírán i každý nový dalajláma jako reinkarnace toho starého. Pro západní smýšlení byl tenhle koncept vždy jen náboženský projev, dokud ho psycholog Ian Stevenson nepotvrdil na mrtvých dvojčatech.

Jedenáctiletá Joanna a šestiletá Jacquelline Pollockovi byly sestry žijící v Anglii. Pátého května v roce 1957 byly ale obě zabity při tragické autonehodě. Jejich rodiče byli ztrátou obou dcer zničení a jejich žal zmírnilo narození dvojčat 4. října 1958. Rodiče pojmenovali dívky Gililan a Jennifer a byla to identická dvojčata až na mateřská znaménka, která měla rozdílná. Malá Jennifer měla na zápěstí identické znaménko jako její mrtvá sestra Jacquelline. Na čele mělo miminko druhé znaménko na stejném místě a ve stejném tvaru, jako byla jizva její mrtvé sestry.

Tím ale zarážející spojitosti nekončily. Rodiče se přestěhovali a když dívky povyrostly, začaly se ptát po hračkách, které kdysi patřily jejich sestrám, aniž by o nich někdy slyšely. Když se rodina přestěhovala zpátky do původního městečka, dívky začaly poznávat okolí, ačkoliv tam nikdy předtím nebyly. Chtěli dokonce znovu vzít do jednoho zábavního parku, který si prý pamatovaly. Jenže do něj vzali rodiče své první dvě dcery. Jejich případ přilákal i profesora Iana Stevensona, který studoval reinkarnaci desítky let na univerzitě ve Virginii a u dvojčat tuto hypotézu potvrdil. Podle něj se jedná o skutečné převtělení dvou mrtvých dcer. Dívkám jejich vzpomínky na minulý život začaly mizet, když jim bylo pět.

Dalším velkým fenoménem jsou artefakty nevysvětlitelného původu. Na internetové encyklopedii Wikipedia o nich najdete celý článek pojmenovaný jako Out-of-place artefakty, tedy v překladu něco jako nálezy, které prostě nesedí. Jedním z takových je i rumunský klín z hliníku, který byl nalezený u města Aiud. Měl být nalezen v hloubce deseti metrů pod povrchem spolu s kostmi mastodonta, které mají stáří jedenácti tisíců let. Mnozí se tedy domnívají, že i klín, který připomíná hlavu kladiva, pochází ze stejné doby jako mastodonti a je tedy důkazem o návštěvách vyspělých civilizací na zemi, protože lidstvo se naučili zpracovávat hliník až v 19. století. Vědci ale naopak tvrdí, že se jedná jen o náhodu a při vykopávání zůstal v zemi zaseknutý zub bagru. Pravda se bude v tomto případě odhalovat jen velice těžko.

Mnohem mladší a aktuální záhadou, pohlcující internetové nadšence a nejen ty je tajemný projekt Cicada 3301. Jedná se o jméno dané organizaci, které několik let za sebou uveřejnila sérií hádanek. Některé se objevili online, některé i fyzicky vytištěné na nejrůznějších místech světa - Amerika, Japonsko, Rusko či Polsko. Ke záhadné hře se nikdo nikdy nepřihlásil, mnozí si ale myslí, že tento projekt má za úkol najít a identifikovat nadprůměrně inteligentní jedince ve společnosti. Za jakým účelem už není známo. Spekuluje se ale o bezpečnostních organizacích jako MI5 nebo CIA. Sama hádanka je neskutečně komplexní a složitější s každým dalším krokem a vyřešeným stupněm. Cicada zveřejnila své hádanky v roce 2012, 2013, 2014 a 2016. Podle zdroje, který tvrdí, že vyřešil hádanku v roce 2012 byly všichni ti, co se dostali až na konec hry vyzváni, aby odpověděli na otázky týkající se svobody, nároku na informace a cenzury. Ti, kteří odpověděli tak, jak se zadavateli zdálo správné, byly pozváni do soukromého internetového fóra, kde jim byly dány další informace. Podle tohoto popisu tak někteří vyvozují, že se jednalo o nábor hackerů do tajných skupin jako je např. Anonymous.

 

Fotogalerie
4 fotografie