Joel projížděl ulicemi chicagské čtvrti Little Village, kde se narodil, když spatřil staříka, který s vypětím všech sil pomalým šouravým krokem tlačí vozík s vyblednutým nápisem. V něm má převážně mexické paletas, ovocné nanuky na dřívku. „Pohled na něj mi úplně sevřel srdce. V tomhle věku by si měl užívat zaslouženého odpočinku a ne se trmácet ulicemi. Koupil jsem si u něj 20 nanuků a zaplatil mu za ně 50 dolarů. Řekl jsem mu, ať mu Bůh žehná, a odjel jsem pryč,“ popsal setkání se zmrzlinářem Joel na internetu.

Staříkovu fotku napostoval na Facebook a obrovská vlna reakcí na sebe nenechala dlouho čekat. Jeden z uživatelů přišel s nápadem založit pro starého zmrzlináře crowdfundingovou sbírku.

„Pan Sanchez a jeho žena přišli nedávno o dceru, která se o ně starala. S její smrtí se jen pomalu smiřují. Dcera jim navíc pomáhala s živobytím. Nanuky prodávala také Sanchezova žena, ale nedávno onemocněla, a pracovat už dál nemůže,“ popsal jejich příběh Joel.

„Chceme jim pomoc, usnadnit jim jejich stáří. Jakákoli malá pomoc bude znamenat moc,“ napsal v závěru a stanovil částku, kterou by chtěli pro starého zmrzlináře a jeho ženu vybrat – 3 tisíce dolarů (asi 75 tisíc korun). Zájem a štědrost lidí však překonala všechna očekávání. Během pouhých 4 dnů se do sbírky zapojilo přes 15 tisíc lidí a aktuální částka je více než 318 tisíc dolarů, tedy zhruba 7,6 milionu korun! Dárci jsou zatím z 52 zemí a vybraná částka dále roste. 

Fotogalerie
5 fotografií