Rodina Jindřicha Bažanta patřila ke kutnohorské honoraci. Zatímco jeho rodiče obhospodařovali své obchody, Jindřich (34) si užíval života. O tom, že synáček navštěvuje nevěstince, Bažantovi věděli. To, že má dokonce dvě »snoubenky«, však dokázal Jindřich před rodiči utajit.

Naděje, že se stane paní Bažantovou, si dělala Marie Šafaříková (†19) a také Josefa Pavelková (†22). Jindřich však pro ně měl přichystaný jiný osud. Oběma navrhl, že spolu odjedou na Slovensko a tam se tajně vezmou. Nejprve vyrazil na druhý konec republiky se Šafaříkovou. V obci Štrba jí koupil slušivý kostýmek a pak ji v něm 6. září 1926 zastřelil. Stejný postup zopakoval krátce nato i s Josefou Pavelkovou. Tu zastřelil v Trenčianských Teplicích, její tělo svlékl a hodil do Váhu. Nezastavilo ho ani to, že s ním byla dívka těhotná.

Dvojnásobnou vraždou však Bažantovo běsnění neskončilo. Ze Slovenska odjel do Hulic u Zruče nad Sázavou, kde žila Božena Říhová (41). I ta podlehla jeho svodům. Netoužila však po manželství, Bažanta dala k soudu, protože ji nakazil pohlavní chorobou. Vrah na ženu dvakrát vystřelil, pak ji tloukl kladivem a nakonec polil hořlavinou a zapálil. Říhová jako zázrakem přežila. Jindřich Bažant se pokusil utéct do ciziny, to se mu ale nepovedlo. V červnu 1927 byl oběšen.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na tip@blesk.cz