Anna Chapman se poprvé od vyhoštění z Ameriky objevila na veřejnosti. I s ochrankou se dostavila na start vesmírné rakety, na jejíž palubě jsou dva její krajani, Alexander Kaleri a Oleg Skripochk, a jeden Američan, Scott Kelly.

Ti by se do cíle, kterým je Mezinárodní kosmická stanice (ISS), měli dostat za dva dny. V prostoru zůstanou pět měsíců.

Raketa startovala v 5:10 hodin místního času. Na její palubě je nově vyvinutá kapsle sojus. Její název je TMA-01M a je kompletně vybavena digitální technikou. Jedná se o novou konstrukční řadu, která umožní zdvojnásobit počet startů i přesto, že několik raketoplánů NASA bude příští rok vyřazeno z provozu.

A proč se Chapman objevila zrovna tady? Během její minulosti jen nezjišťovala informace pro tajnou ruskou službu, ale pracovala i jako poradce v jedné bance, která spolupracovalas ruskou vesmírnou agenturou.

PřitažliváRuska Anna Chapman byla v polovině července letošního roku vyhoštěna z USA, protože ji a dalších devět lidí americká FBI obvinila ze špionáže pro tajnou ruskou ruskou službu.

Co je to ISS?

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. První díl stanice, modul Zarja, byl vynesen na zemskou oběžnou dráhu 20. listopadu 1998. 20. listopadu tomu tedy bude deset let, co ISS existuje.

Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena alespoň dvoučlennou posádkou, která se každých šest měsíců obměňuje. Má deset modulů, na jejichž výstavbě se podílely USA, Rusko, Kanada, Japonsko a část evropských států.