Jméno asteroidu - Apophis je odvozeno od jména staroegyptského boha Apep, „Ničitele“, který sídlí ve věčné temnotě podsvětí a každý den se pokouší pohltit sluneční loď boha Re (Ra) a lidstvo a tak zbavit životodárného slunce. Apophis (Apep) také velí armádě démonů trápících lidi.

Dvakrát

Asteroid Apophis poprvé proletí těsně kolem Země přesně o sedm let dříve, tedy 13. dubna 2029 (již za 18 let). Zemi tehdy bude stejně blíž než Měsíc (38 tisíc km).  Jeho průlet ve vzdálenosti jem 6x větší než je průměr Země bude zřejmě znamenat velkolepé nebeské divadlo, které si nechá ujít jen málokdo na této planetě. Pak Apophis zmizí ve vesmíru a vrátí se za sedm let.

S výsledky pozorování a upozorněním na hrozbu přišel uznávaný profesor Leonid Sokolov z petrohradské univerzity.

Asteroid není velký, jeho průměr je jen 300 m, ale následky ničivého dopadu na Zemi mohou být nedozírné.

Kam

Místo dopadu zatím není možné přesně vypočítat. Nejpravděpodobnější se zatím jeví Austrálie, ale může to mít klidně i Evropa. Od místa dopadu se odvíjí velikost katastrofy. Pokud dopadne do moře, vyvolá obrovské vlny tsunami. Možné oběti lze každopádně počítat na miliony.

Pravděpodobnost dopadu kolísá. Apophis poprvé zpozorován v roce 2004 a vědci ho ihned zařadili mezi velké hrozby (seznam PHA, kde jsou evidovány nebezpečné planetky). Pravděpodobnost dopadu na zem byla nejprve 60:1, později se zvýšila na 37:1.